Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Characterization and regulation of protocadherin-1, a novel gene for asthma

21 november 2012

Promotie: dhr. H. Koning, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Characterization and regulation of protocadherin-1, a novel gene for asthma

Promotor(s): prof.dr. G.H. Koppelman, prof.dr. A.J.M. van Oosterhout, prof.dr. D.S. Postma

Faculteit: Medische Wetenschappen

Erfelijke aanleg en ongezonde omgeving beïnvloeden samen astma

Astma is een chronische ziekte van de luchtwegen die zich uit in kortademigheid en overgevoelige luchtwegen voor prikkels zoals mist en rook. Het is een complexe ziekte, die kan ontstaan door erfelijke aanleg, maar ook door omgevingsfactoren, zoals huismijt en sigarettenrook. Henk Koning onderzocht de interactie tussen erfelijke aanleg voor astma, door specifiek te kijken naar het gen Protocadherine-1, en omgevingsfactoren.

In 2009 werd ontdekt dat het gen Protocadherine-1 een wezenlijke rol speelt bij het ontstaan van astma. Uit het onderzoek van Koning blijkt nu dat in families waarin gerookt wordt de rol van Protocadherine-1 nog groter wordt. Dit gen kan dus mogelijk verklaren waarom astmapatiënten zo gevoelig zijn voor sigarettenrook. In een diermodel kon deze bevinding worden bevestigd: wanneer muizen sigarettenrook inademen, neemt in hun longen de expressie van Protocadherine-1 direct af.

Dat astma en eczeem relatief vaak samen voorkomen, is al lange tijd bekend. Koning ontdekte dat Protocadherine-1 niet alleen betrokken is bij het ontstaan van astma, maar ook van eczeem. Daarmee vergroot hij het inzicht in de samenhang tussen beide aandoeningen. Ook vond hij een interactie van Protocadherine-1 met SMAD3, een recent ontdekt nieuw astma-gen. Hij veronderstelt dat de producten van deze genen samen een belangrijke rol kunnen spelen bij het gezond houden van de luchtwegbekleding en daarmee de longen. Nader onderzoek naar de interactie van Protocadherine-1 en SMAD3 kan wellicht bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuw astmamedicijn.

Henk Koning (Leeuwarden, 1983) studeerde Medische Biotechnologie te Wageningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Kinderlongziekten en het Laboratorium voor Allergologie en Longziekten, beide behorend tot het Groningen Research Institute for Asthma and COPD (GRIAC). Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Europese Commissie, de Jan Kornelis de Cock Stichting, Stichting Astma Bestrijding en ZonMW.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...