Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Training, efficiency and ergonomics in minimally invasive surgery

14 november 2012

Promotie: dhr. M.J. van Det, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Training, efficiency and ergonomics in minimally invasive surgery

Promotor(s): prof.dr. J.P.E.N. Pierie

Faculteit: Medische Wetenschappen

Opleiding, efficiëntie en ergonomie bij kijkoperaties kunnen beter

Een kijkoperatie (laparoscopie) heeft een aantal bewezen voordelen voor de patiënt. Doordat er slechts een kleine opening hoeft te worden gemaakt, ontstaan er veel kleinere littekens, is de hersteltijd korter en heeft de patiënt minder pijn. Maar voor het operatieteam levert deze werkwijze moeilijkheden op, op het gebied van de ergonomie en de efficiëntie van het operatieproces.

Marc van Det onderzocht onder meer wat de beste houding is om laparoscopische chirurgie uit te voeren. Met name de positie van de monitor is daarbij van belang, zo stelt hij vast. De monitor dient ruim onder ooghoogte, dicht bij het operatieveld en in lijn met de werkrichting van de chirurg geplaatst te worden. Van Det toont aan dat een speciaal voor laparoscopie ontworpen operatiekamer een significante verbetering van de ergonomie en een verbeterde efficiëntie tussen de operaties door kan opleveren.

Ook onderzocht de promovendus hoe chirurgen het best getraind kunnen worden in laparoscopische chirurgie. Hij ontwikkelde een onderwijscurriculum waardoor de chirurgen in opleiding met behulp van video-instructies stap voor stap en volgens de geldende richtlijnen worden opgeleid. Met de video-instructies leren de chirurgen meer in dezelfde tijd, zo stelt Van Det vast. Dit is een efficiënte, effectieve en veilige manier van proceduretraining op de operatiekamer.

Marc van Det (Den Haag, 1978) studeerde Geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Heelkunde van het Medisch Centrum Leeuwarden, waar hij inmiddels werkt als chirurg en binnen de Graduate School of Medical Sciences van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: communicatie@umcg.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...