Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Autonomous movement using a molecular/silica hybrid approach

16 november 2012

Promotie: dhr. R. Roswanda, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Autonomous movement using a molecular/silica hybrid approach

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Autonoom bewegende micro/nano-objecten

Het ontwikkelen van moleculaire motoren is een van de meest boeiende uitdagingen in de nanotechnologie. Hoe kun je moleculaire motoren bouwen, ze aandrijven en hun beweging controleren?

Robby Roswanda gaat deze uitdaging aan door het creëren van, zoals hij het noemt, ‘autonoom bewegende micro/nano-objecten’. Dat zijn deeltjes silica of zeoliet waaraan een mangaankatalysator vastzit die waterstofperoxide ontleedt in water en zuurstof.

Het onderzoek geeft inzicht in de effectiviteit van de kracht die door katalytische voortstuwing wordt geleverd. Opvallend was dat het aandrijfsysteem op silica A (231 ± 35 nm) tot minder beweging van de deeltjes leidt.

Verder onderzoek is nodig om het effect van de katalytische ontleding van waterstofperoxide door het mangaancomplex op de beweging van deeltjes van deze grootte te begrijpen.

Bobby Roswanda (Indonesië, 1984) studeerde aan het Institut Teknologi Bandung. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Stratingh Institute for Chemistry van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 22 februari 2018

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...