Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Autonomous movement using a molecular/silica hybrid approach

16 november 2012

Promotie: dhr. R. Roswanda, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Autonomous movement using a molecular/silica hybrid approach

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Autonoom bewegende micro/nano-objecten

Het ontwikkelen van moleculaire motoren is een van de meest boeiende uitdagingen in de nanotechnologie. Hoe kun je moleculaire motoren bouwen, ze aandrijven en hun beweging controleren?

Robby Roswanda gaat deze uitdaging aan door het creëren van, zoals hij het noemt, ‘autonoom bewegende micro/nano-objecten’. Dat zijn deeltjes silica of zeoliet waaraan een mangaankatalysator vastzit die waterstofperoxide ontleedt in water en zuurstof.

Het onderzoek geeft inzicht in de effectiviteit van de kracht die door katalytische voortstuwing wordt geleverd. Opvallend was dat het aandrijfsysteem op silica A (231 ± 35 nm) tot minder beweging van de deeltjes leidt.

Verder onderzoek is nodig om het effect van de katalytische ontleding van waterstofperoxide door het mangaancomplex op de beweging van deeltjes van deze grootte te begrijpen.

Bobby Roswanda (Indonesië, 1984) studeerde aan het Institut Teknologi Bandung. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Stratingh Institute for Chemistry van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws

 • 20 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...