Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Autonomous movement using a molecular/silica hybrid approach

16 november 2012

Promotie: dhr. R. Roswanda, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Autonomous movement using a molecular/silica hybrid approach

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Autonoom bewegende micro/nano-objecten

Het ontwikkelen van moleculaire motoren is een van de meest boeiende uitdagingen in de nanotechnologie. Hoe kun je moleculaire motoren bouwen, ze aandrijven en hun beweging controleren?

Robby Roswanda gaat deze uitdaging aan door het creëren van, zoals hij het noemt, ‘autonoom bewegende micro/nano-objecten’. Dat zijn deeltjes silica of zeoliet waaraan een mangaankatalysator vastzit die waterstofperoxide ontleedt in water en zuurstof.

Het onderzoek geeft inzicht in de effectiviteit van de kracht die door katalytische voortstuwing wordt geleverd. Opvallend was dat het aandrijfsysteem op silica A (231 ± 35 nm) tot minder beweging van de deeltjes leidt.

Verder onderzoek is nodig om het effect van de katalytische ontleding van waterstofperoxide door het mangaancomplex op de beweging van deeltjes van deze grootte te begrijpen.

Bobby Roswanda (Indonesië, 1984) studeerde aan het Institut Teknologi Bandung. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Stratingh Institute for Chemistry van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 februari 2019

  Nanoporiën maken massaspectrometer voor eiwitten mogelijk

  RUG-onderzoekers hebben nanoporiën ontwikkeld waarmee ze direct de massa van kleine eiwitjes (peptiden) kunnen meten. Een artikel over deze ontdekking is op 19 februari jl. gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...