Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Optimisation of tumor ablation by monitoring tissue temperature via CT

05 november 2012

Promotie: dhr. G.D. Pandeya, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Optimisation of tumor ablation by monitoring tissue temperature via CT

Promotor(s): prof. M. Oudkerk

Faculteit: Medische Wetenschappen

CT-scan bruikbaar als ‘thermometer’ bij bestrijding tumoren met hitte

Een relatief nieuwe manier om tumoren te bestrijden, is ze aan extreme temperaturen bloot te stellen. Dit wordt thermische ablatie genoemd. Om deze techniek te optimaliseren, is het belangrijk de temperatuur in de tumorcellen goed te kunnen meten tijdens de behandeling. De nieuwste generatie CT-systemen kan hierbij behulpzaam zijn, zo blijkt uit het onderzoek van Ganga Dhar Pandeya.

Hoewel er studies zijn gedaan naar de warmtegevoeligheid van de CT in verschillende weefsels, is verder onderzoek met CT tot nu toe niet gedaan, wegens technische beperkingen. Met de komst van de nieuwe generatie CT-scanners zijn daarom nu de mogelijkheden van de huidige CT-systemen onderzocht op warmtegevoeligheid en de mogelijkheden om CT-thermometrie te implementeren. Ganga Dhar Pandeya concludeert dat niet-invasieve CT-thermometrie een bruikbare techniek is en dat aan alle criteria voor niet-invasieve temperatuurmeting werd voldaan, behalve de ‘temperatuurresolutie’.

Nader onderzoek moet non-invasieve CT-thermometrie verder verbeteren, zodat de techniek mogelijk kan worden toegepast in de klinische praktijk voor de behandeling van tumoren met een real-time bewaking van de temperatuur.

Ganga Dhar Pandeya (Nepal, 1974) deed de masterstudie Applied Physics and Biomedical Technology aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Radiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Siemens AG Healthcare. Pandeya werkt inmiddels als onderzoeker aan de universiteit van Toronto (Canada).

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: communicatie@umcg.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws