Principles of peroxisome proliferation in fungi
Promotie: dhr. L. Opalinski, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Principles of peroxisome proliferation in fungi
Promotor(s): prof.dr. I.J. van der Klei, prof.dr. M. Veenhuis
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Eiwit Pex11 kan de vorm van de peroxisomale membranen veranderen
Lukasz Opalinski bestudeerde de bijdrage van Pex11 gerelateerde eiwitten (Pex11, Pex11B, Pex11C), alsmede Pex16 en Pex3 aan de vorming van peroxisomen in de schimmel Penicillium chrysogenum.
Karakteristiek voor eukaryote cellen is dat ze organellen bevatten. Peroxisomen zijn organellen die een enkele membraan bezitten. Deze organellen kunnen een grote verscheidenheid aan functies vervullen. Peroxisomen kunnen zich gedragen als autonome organellen die groeien, delen en overerven bij celdeling, zodat volgende generaties cellen steeds peroxisomen bevatten. De peroxisomale delingsmachinerie bestaat uit peroxisoom specifieke factoren (voornamelijk Pex11) en eiwitten die, naast peroxisoom deling tevens de deling van mitochondria bewerkstelligen (Fis1, Dnm1).
Uit de resultaten van Opalinski bleek dat Pex11 een eiwit is dat de vorm van de peroxisomale membranen kan veranderen, waardoor er uitstulpingen ontstaan die belangrijk zijn voor het delingsproces. Bovendien toont hij aan dat Pex11 verantwoordelijk is voor de binding van Dnm1 aan de peroxisomale membraan.
Opalinski identificeert tevens een nieuw peroxisomaal membraan eiwit, Pex14/17, dat alleen aanwezig is in filamenteuze schimmels. Zijn data duiden erop dat Pex14/17 een gespecialiseerde vorm van gist Pex17 is en een rol speelt in matrix eiwit import, maar dat het ook belangrijk is voor de productie van secundaire metabolieten (zoals penicilline) in P. chrysogenum.
Lukasz Opalinski (Polen, 1984) studeerde biotechnologie aan de universiteit van Wroclaw. Zijn promotieonderzoek deed hij aan de RUG, bij de onderzoeksgroep Molecular Cell Biology van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Het werd gefinancierd door het Kluyver Centre for Genomics of Industrial Fermentation van het NWO. Hij vervolgt zijn loopbaan als postdoc aan de universiteit van Freiburg.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:01 |
Meer nieuws
-
17 juli 2025
Veni-beurzen voor elf RUG-onderzoekers
Aan elf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend: Quentin Changeat, Wen Wu, Femke Cnossen, Stacey Copeland, Bart Danon, Gesa Kübek, Hannah Laurens, Adi Stoykova, Frank Tsiwah,...
-
14 juli 2025
ERC Proof of Concept grant voor Kottapalli en Covi
Professoren Ajay Kottapalli en Erika Covi hebben allebei een Proof of Concept grant ontvangen van de European Research Council (ERC).
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor nanomedicine onderzoek
Prof. Dr. Anna Salvati, Dr. Christoffer Åberg en Prof. Dr. Siewert-Jan Marrink ontvangen een Nationale Wetenschapsagenda financiering om met het NanoMedNL consortium levensreddende medicijnen op basis van nanotechnologie verder te ontwikkelen.