Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

A virosomal respiratory syncytial virus vaccine candidate with a Toll-like receptor ligand as built-in adjuvant. Preclinical evaluation of immunogenicity, efficacy and safety

07 november 2012

Promotie: dhr. T. Kamphuis, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: A virosomal respiratory syncytial virus vaccine candidate with a Toll-like receptor ligand as built-in adjuvant. Preclinical evaluation of immunogenicity, efficacy and safety

Promotor(s): prof.dr. J.C. Wilschut

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuw vaccin veelbelovend in strijd tegen ‘verkoudheidsvirus’ RSV

Het onderzoek van Tobias Kamphuis heeft een mogelijk vaccin opgeleverd tegen het respiratoir syncytieel virus (RSV). RSV wordt gezien als een van de belangrijkste veroorzakers van verkoudheid. Bij baby’s, jonge kinderen en ouderen kan het gevaarlijke lagere-luchtweginfecties veroorzaken. Een vaccin zou de ziekte en sterfte ten gevolge van infectie met RSV sterk verminderen.

Kamphuis ontwikkelde een vaccin gebaseerd op zogenoemde virosomen. Een virosoom is een virusmantel zonder het genetische materiaal van het virus. Voor het afweersysteem ziet een virosoom er wel uit als een virusdeeltje, maar het is niet in staat zich te vermenigvuldigen en ziekte te veroorzaken. Om de afweerreactie te verbeteren, bouwde Kamphuis een immuunstimulerende stof, een zogenaamd TLR-ligand, in het virosoom in. Dit TLR-ligand zorgt ervoor dat de afweerreactie tegen het virosoom sterker wordt en in de goede richting wordt gestuurd, wat een positieve invloed heeft op werking en veiligheid van het vaccin.

Het ontwikkelde vaccin werd getest in verschillende proefdiermodellen, waarbij bleek dat het een sterke afweerreactie oproept die bescherming biedt tegen RSV infectie. Ook bleek dat vaccinatie met het nieuwe RSV vaccin veilig is. RSV-virosomen met een ingebouwd TLR-ligand lijken dus veelbelovend in de strijd tegen RSV. Voordat het vaccin op de markt komt, moet er echter nog veel nader onderzoek worden verricht.

Tobias Kamphuis (Almelo, 1982) studeerde Moleculaire Biologie te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Medische Microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door Top Instituut Pharma. Kamphuis werkt inmiddels als onderzoeker bij Crucell te Leiden.

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: communicatie@umcg.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 februari 2019

  Microbioom heeft directe invloed op suikerstofwisseling en diabetesrisico

  Het microbioom, de micro-organismen in onze darmen, heeft een directe invloed op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes. Onderzoekers van onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Oxford (VK) tonen dit aan...

 • 12 februari 2019

  UMCG start onderzoek naar tevredenheid vrouwen over hun borsten

  Drie afdelingen van het UMCG starten een onderzoek naar de tevredenheid van vrouwen over hun borsten. Het gaat hierbij om vrouwen die nooit geopereerd of behandeld zijn aan hun borsten. Met de resultaten van dit onderzoek wil de afdeling plastische...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...