Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Streptococcus pneumoniae and the host cell

07 november 2012

Promotie: dhr. P.H. Gradstedt, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Streptococcus pneumoniae and the host cell

Promotor(s): prof.dr. J.M. van Dijl

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in oorzaak pneumokokkenziekten

Streptococcus pneumoniae is een bacterie die in de menselijke keel-neusholte voorkomt. Vaak is zij ongevaarlijk, maar soms kan zij van leefomgeving veranderen en zich als invasieve ziekteverwekker door het lichaam verspreiden. Dan kan de bacterie longontsteking, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking veroorzaken. Kleine kinderen, mensen met een verstoord immuunsysteem en ouderen lopen het meeste risico op een pneumokokkenziekte.

Het onderzoek van Henrik Gradstedt toont in vitro aan hoe de bacterie de gastheercel binnendringt. Ook geeft het meer inzicht in het mechanisme waardoor S. pneumoniae van een ongevaarlijke bacterie in een ziekteverwekker zou kunnen veranderen. Zijn onderzoek zou kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van effectieve manieren om ziekte te voorkomen.

In het bijzonder heeft het onderzoek van Gradstedt het idee bevestigd dat voor opheldering van het infectieproces van S. pneumoniae, de bacteriële fysiologie en de gastheercel-interacties niet als afzonderlijke processen kunnen worden gezien. Bovendien hebben de studies meer inzicht gegeven in de cellulaire mechanismes, die S. pneumoniae invasie, overleving en translocatie in de gastheercellen reguleren. Dit is van wezenlijk belang voor het begrip van de kwestie hoe S. pneumoniae zich kan verspreiden door het menselijk lichaam en invasieve ziekte veroorzaakt.

Henrik Gradstedt (Zweden, 1977) studeerde Moleculaire Biologie te Gotenburg. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Medische Microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE.

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: communicatie@umcg.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.