Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Streptococcus pneumoniae and the host cell

07 november 2012

Promotie: dhr. P.H. Gradstedt, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Streptococcus pneumoniae and the host cell

Promotor(s): prof.dr. J.M. van Dijl

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in oorzaak pneumokokkenziekten

Streptococcus pneumoniae is een bacterie die in de menselijke keel-neusholte voorkomt. Vaak is zij ongevaarlijk, maar soms kan zij van leefomgeving veranderen en zich als invasieve ziekteverwekker door het lichaam verspreiden. Dan kan de bacterie longontsteking, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking veroorzaken. Kleine kinderen, mensen met een verstoord immuunsysteem en ouderen lopen het meeste risico op een pneumokokkenziekte.

Het onderzoek van Henrik Gradstedt toont in vitro aan hoe de bacterie de gastheercel binnendringt. Ook geeft het meer inzicht in het mechanisme waardoor S. pneumoniae van een ongevaarlijke bacterie in een ziekteverwekker zou kunnen veranderen. Zijn onderzoek zou kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van effectieve manieren om ziekte te voorkomen.

In het bijzonder heeft het onderzoek van Gradstedt het idee bevestigd dat voor opheldering van het infectieproces van S. pneumoniae, de bacteriële fysiologie en de gastheercel-interacties niet als afzonderlijke processen kunnen worden gezien. Bovendien hebben de studies meer inzicht gegeven in de cellulaire mechanismes, die S. pneumoniae invasie, overleving en translocatie in de gastheercellen reguleren. Dit is van wezenlijk belang voor het begrip van de kwestie hoe S. pneumoniae zich kan verspreiden door het menselijk lichaam en invasieve ziekte veroorzaakt.

Henrik Gradstedt (Zweden, 1977) studeerde Moleculaire Biologie te Gotenburg. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Medische Microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE.

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: communicatie@umcg.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 23 februari 2018

  Kinderen met astma blijken aangepast dna te hebben

  Kinderen met astma blijken epigenetische, chemische veranderingen van hun dna te hebben. Op hun dna zijn nu 14 plekken vastgesteld, die samenhangen met astma. Het bijzondere is dat deze 14 plekken in de eerste 4 jaar van hun leven zijn veranderd. Deze...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...