Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Streptococcus pneumoniae and the host cell

07 november 2012

Promotie: dhr. P.H. Gradstedt, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Streptococcus pneumoniae and the host cell

Promotor(s): prof.dr. J.M. van Dijl

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in oorzaak pneumokokkenziekten

Streptococcus pneumoniae is een bacterie die in de menselijke keel-neusholte voorkomt. Vaak is zij ongevaarlijk, maar soms kan zij van leefomgeving veranderen en zich als invasieve ziekteverwekker door het lichaam verspreiden. Dan kan de bacterie longontsteking, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking veroorzaken. Kleine kinderen, mensen met een verstoord immuunsysteem en ouderen lopen het meeste risico op een pneumokokkenziekte.

Het onderzoek van Henrik Gradstedt toont in vitro aan hoe de bacterie de gastheercel binnendringt. Ook geeft het meer inzicht in het mechanisme waardoor S. pneumoniae van een ongevaarlijke bacterie in een ziekteverwekker zou kunnen veranderen. Zijn onderzoek zou kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van effectieve manieren om ziekte te voorkomen.

In het bijzonder heeft het onderzoek van Gradstedt het idee bevestigd dat voor opheldering van het infectieproces van S. pneumoniae, de bacteriële fysiologie en de gastheercel-interacties niet als afzonderlijke processen kunnen worden gezien. Bovendien hebben de studies meer inzicht gegeven in de cellulaire mechanismes, die S. pneumoniae invasie, overleving en translocatie in de gastheercellen reguleren. Dit is van wezenlijk belang voor het begrip van de kwestie hoe S. pneumoniae zich kan verspreiden door het menselijk lichaam en invasieve ziekte veroorzaakt.

Henrik Gradstedt (Zweden, 1977) studeerde Moleculaire Biologie te Gotenburg. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Medische Microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE.

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: communicatie@umcg.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...