Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Mixed valency and anionogenic magnetism in alkali metal oxides

09 november 2012

Promotie: dhr. G.P. Giriyapura Parameshwarappa, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Mixed valency and anionogenic magnetism in alkali metal oxides

Promotor(s): prof.dr. T.T.M. Palstra

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Magnetische eigenschappen alkali metaaloxides

In zijn proefschrift beschrijft Shirakumara Giriyapura een onderzoek naar de magnetische eigenschappen van alkali metaaloxides. Het magnetisme in deze materialen is afkomstig van de zuurstof-atomen en niet, zoals gebruikelijk, van metaal-atomen. Giriyapura laat zien dat er veel overeenkomsten bestaan tussen het op zuurstof gebaseerd magnetisme en de veel bestudeerde magnetische overgangsmetalen.

Het onderzoek concentreert zich op de synthese en eigenschappen van nieuwe alkali metaaloxides met gemengd superoxide (O2-) en peroxide (O22-) anionen. Dit verschil in ladingstoestand staat bekend als 'gemengde valentie' en is tot nu toe niet bestudeerd voor zuurstof. Gemengde valentie in overgangsmetalen is verantwoordelijk voor belangrijke eigenschappen zoals kolossaal magnetoweerstandsgedrag en supergeleiding.

Nieuwe materialen zijn gesynthetiseerd door kationen te kiezen met een verschillende valentie zoals Ba2+ en K+ in Ba1-xKxO2, of door het zuurstofgehalte te variëren in b.v. AO2-x (A = alkali metaal). De koppeling tussen nabuur-superoxide en -peroxide anionen is in sommige verbindingen aanzienlijk en gaat gepaard met dynamische ladingsoverdracht. De ladingsoverdracht kan worden versterkt met externe stimuli zoals licht. Deze ladingsoverdracht is sterk gerelateerd aan de kristalstructuur en kan worden beïnvloed door het type kation en het zuurstofgehalte.

Dit onderzoek opent nieuwe wegen voor de synthese van andere nieuwe gemengd valente zuurstofverbindingen met mogelijke eigenschappen die net zo rijk zijn als voor de overgangsmetaaloxides.

Shirakumara Giriyapura (India, 1983) studeerde scheikunde aan de Kuvempu University (India). Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG en gefinancierd door NWO.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...