Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuw gebouw Energy Academy Europe wordt zero-emission

23 november 2012

Het nog te ontwerpen nieuwe gebouw van de Energy Academy Europe op het Zernikecomplex in Groningen zal naast een bijzonder architectuur een voorbeeldfunctie krijgen op het gebied van zero-emission door een zeer energiezuinig ontwerp. Indien mogelijk zal het gebouw zelfs energie leveren.

De architect is deze week bekend geworden: PvanB - Broekbakema. Het is een combinatie van het Groningse architectenbureau PvanB en het Rotterdamse Broekbakema. De selectie kwam tot stand na een Europese aanbestedingsprocedure waaraan 25 architectenbureaus meededen. Na een voorselectie gaven vijf kandidaten een presentatie voor een selectiecommissie. PvanB - Broekbakema overtuigde door hun visie op de duurzaamheid van het te ontwerpen gebouw, maar ze keken ook verder door ideeën aan te dragen voor een verduurzaming van het totale Zernikecomplex. Dit past uitstekend binnen het beleid dat de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool op dit terrein willen voeren.

Het gebouw

Het gebouw komt te staan op het Zernikecomplex, tussen het Natuurkunde en Scheikundegebouw en de Bernoulliborg. Het ontwerp en de bouwvoorbereidingen zullen plaatsvinden in 2013, waarna het gebouw zal worden gerealiseerd in 2014. De ingebruikname is voorzien rond de jaarwisseling 2014/2015.

Energy Academy Europe

De Energy Academy Europe (EAE) in Groningen is het nieuwe topinstituut waar onderwijs, onderzoek en innovatie op het gebied van energie samenkomen. De EAE is een initiatief van de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool, GasTerra en Energy Valley. De belangrijkste energiethema's van de EAE zijn gas (inclusief biogas en groen gas), de energie van morgen (zoals wind- en zonne-energie), smart grids, energie-efficiency, besparingen en CO2-reductie. De EAE staat open voor alle mensen, organisaties en bedrijven die mee willen werken aan een betrouwbare, duurzame en betaalbare energievoorziening.

Noot voor de pers

Meer informatie: Pieter van Hoesel, afdeling Vastgoed en Investeringsprojecten Rijksuniversiteit Groningen, tel. 050-3637605, e-mail:j.p.m.van.hoesel@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....