Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuw gebouw Energy Academy Europe wordt zero-emission

23 november 2012

Het nog te ontwerpen nieuwe gebouw van de Energy Academy Europe op het Zernikecomplex in Groningen zal naast een bijzonder architectuur een voorbeeldfunctie krijgen op het gebied van zero-emission door een zeer energiezuinig ontwerp. Indien mogelijk zal het gebouw zelfs energie leveren.

De architect is deze week bekend geworden: PvanB - Broekbakema. Het is een combinatie van het Groningse architectenbureau PvanB en het Rotterdamse Broekbakema. De selectie kwam tot stand na een Europese aanbestedingsprocedure waaraan 25 architectenbureaus meededen. Na een voorselectie gaven vijf kandidaten een presentatie voor een selectiecommissie. PvanB - Broekbakema overtuigde door hun visie op de duurzaamheid van het te ontwerpen gebouw, maar ze keken ook verder door ideeën aan te dragen voor een verduurzaming van het totale Zernikecomplex. Dit past uitstekend binnen het beleid dat de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool op dit terrein willen voeren.

Het gebouw

Het gebouw komt te staan op het Zernikecomplex, tussen het Natuurkunde en Scheikundegebouw en de Bernoulliborg. Het ontwerp en de bouwvoorbereidingen zullen plaatsvinden in 2013, waarna het gebouw zal worden gerealiseerd in 2014. De ingebruikname is voorzien rond de jaarwisseling 2014/2015.

Energy Academy Europe

De Energy Academy Europe (EAE) in Groningen is het nieuwe topinstituut waar onderwijs, onderzoek en innovatie op het gebied van energie samenkomen. De EAE is een initiatief van de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool, GasTerra en Energy Valley. De belangrijkste energiethema's van de EAE zijn gas (inclusief biogas en groen gas), de energie van morgen (zoals wind- en zonne-energie), smart grids, energie-efficiency, besparingen en CO2-reductie. De EAE staat open voor alle mensen, organisaties en bedrijven die mee willen werken aan een betrouwbare, duurzame en betaalbare energievoorziening.

Noot voor de pers

Meer informatie: Pieter van Hoesel, afdeling Vastgoed en Investeringsprojecten Rijksuniversiteit Groningen, tel. 050-3637605, e-mail:j.p.m.van.hoesel@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...