Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG gestegen op Webometrics Ranking

22 oktober 2012

De Rijksuniversiteit Groningen is het afgelopen jaar gestegen op de ranglijst van de Webometrics Ranking . Bij de Nederlandse universiteiten neemt de Rijksuniversiteit Groningen nu een tweede plaats in, Europees gezien bezet de RUG de 13e plaats en wereldwijd de 77e.

De Webometrics Ranking of World Universities wordt samengesteld door het Spaanse
Centro Superior de Investigaciones Científicas en is vooral gebaseerd op het aantal en de verspreiding van wetenschappelijke publicaties op het internet. De criteria waar naar gekeken wordt zijn Presence, Impact, Openness en Excellence. De RUG scoort opvallend hoog op het criterium Openness (12e wereldwijd). Deze indicator kijkt naar het aantal zogeheten ‘rich files’ (pdf, doc, docx, ppt) gepubliceerd op websites, die door de academische zoekmachine Google Scholar worden doorzocht. Het zegt iets over de vindbaarheid en omvang van het aantal publicaties. Deze zichtbaarheid hangt samen met het beschikbaar stellen van proefschriften, via de repository van de Bibliotheek RUG.

Open Access Week

De RUG stimuleert het toegankelijk maken van wetenschappelijke publicaties. Omdat de toegankelijkheid van publicaties een belangrijke factor is voor de zichtbaarheid van onderzoekers, juicht de RUG de steeds sterker wordende trend van ‘Open Access’ publiceren toe. In het kader van de Open Access Week (22-28 oktober) vindt aan de RUG op 26 oktober van 13.00 tot 16.30 uur een seminar plaats met als titel ‘Towards sustainable data sharing’.

Meer informatie

- In Unifocus van 24 oktober meer informatie over Open Access

- Open Access Week

- Bibliotheek RUG over open Access

- Webometrics

Laatst gewijzigd:10 januari 2018 16:09
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...