Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG gestegen op Webometrics Ranking

22 oktober 2012

De Rijksuniversiteit Groningen is het afgelopen jaar gestegen op de ranglijst van de Webometrics Ranking . Bij de Nederlandse universiteiten neemt de Rijksuniversiteit Groningen nu een tweede plaats in, Europees gezien bezet de RUG de 13e plaats en wereldwijd de 77e.

De Webometrics Ranking of World Universities wordt samengesteld door het Spaanse
Centro Superior de Investigaciones Científicas en is vooral gebaseerd op het aantal en de verspreiding van wetenschappelijke publicaties op het internet. De criteria waar naar gekeken wordt zijn Presence, Impact, Openness en Excellence. De RUG scoort opvallend hoog op het criterium Openness (12e wereldwijd). Deze indicator kijkt naar het aantal zogeheten ‘rich files’ (pdf, doc, docx, ppt) gepubliceerd op websites, die door de academische zoekmachine Google Scholar worden doorzocht. Het zegt iets over de vindbaarheid en omvang van het aantal publicaties. Deze zichtbaarheid hangt samen met het beschikbaar stellen van proefschriften, via de repository van de Bibliotheek RUG.

Open Access Week

De RUG stimuleert het toegankelijk maken van wetenschappelijke publicaties. Omdat de toegankelijkheid van publicaties een belangrijke factor is voor de zichtbaarheid van onderzoekers, juicht de RUG de steeds sterker wordende trend van ‘Open Access’ publiceren toe. In het kader van de Open Access Week (22-28 oktober) vindt aan de RUG op 26 oktober van 13.00 tot 16.30 uur een seminar plaats met als titel ‘Towards sustainable data sharing’.

Meer informatie

- In Unifocus van 24 oktober meer informatie over Open Access

- Open Access Week

- Bibliotheek RUG over open Access

- Webometrics

Laatst gewijzigd:10 januari 2018 16:09
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...