Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Europese subsidie van 1,5 miljoen voor ERIBA-onderzoeker Eugene Berezikov

09 oktober 2012

Eugene Berezikov van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een Europese subsidie ontvangen van 1,5 miljoen euro voor zijn onderzoek. Hij is een van de ERIBA-onderzoekers en kreeg een ERC Starting Independent Researcher Grant. Deze Grants zijn specifiek bestemd voor jonge veelbelovende onderzoeksleiders die hun eigen onderzoeksteam hebben samengesteld en een eigen onderzoekslijn hebben. In zijn onderzoek binnen ERIBA richt hij zich op de relaties tussen stamcellen en veroudering.

Eugene Berezikov studeerde Life Sciences aan de Novosibirsk State University (Rusland) en specialiseerde zich in moleculaire biologie. Hij promoveerde in 2000. Daarna werkte hij jaren als onderzoeksleider aan het Hubrecht Instituut in Utrecht. Sinds dit jaar werkt hij in Groningen in het ERIBA-instituut, het instituut voor verouderingsonderzoek van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen.

De onderzoeksgroep onder leiding van Berezikov ontwikkelt de platworm macrostomum lignano als een nieuw modelorganisme voor onderzoek naar stamcellen, regeneratie en veroudering.

De ERC Grants zijn bedoeld om excellente onderzoeksteams verder te versterken. De ERC Grants zijn verleend door de ERCEA, de European Research Council Executive Agency.

UMCG en Healthy Ageing

Het UMCG bouwt aan de toekomst van gezondheid, waarbij de focus ligt op Healthy Ageing: gezond en actief ouder worden. Gezond ouder worden duurt een leven lang en begint al bij de conceptie: ouders die hun genen doorgeven en dus ook hun eventuele risico's en kansen voor een gezonde levensloop of het ontstaan van ziekte later in het leven. Levensstijl, voedingspatroon en omgevingsfactoren beïnvloeden de ontwikkeling van gezondheid. Maar over de invloed van deze factoren en hoe ze zich tot elkaar verhouden, is nieuwe kennis nodig. Die kennis vergaart het UMCG onder andere met het longitudinale bevolkingsonderzoek LifeLines en het researchinstituut ERIBA waar wetenschappers fundamenteel onderzoek doen naar verouderingsprocessen. Daarbij werkt het UMCG samen met de Rijksuniversiteit Groningen, hogescholen, overheden en bedrijfsleven in het Healthy Ageing Network Northern Nederlands (HANNN) om van Noord-Nederland een Europese topregio te maken op het gebied van gezond ouder worden.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting UMCG via (050) 361 22 00

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:28

Meer nieuws