Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen stijgt spectaculair op Times Higher Education ranking

03 oktober 2012
THE logo

De Rijksuniversiteit Groningen staat dit jaar op plaats 89 van de Times Higher Education ranking. Dat is een opzienbarende stijging van 45 plaatsen ten opzichte van 2011 toen de universiteit op plaats 134 stond. Collegevoorzitter Sibrand Poppema is zeer tevreden over deze opmars. ‘Internationale bekendheid telt zwaar mee in de Times-ranking. Qua prestaties verdienden we deze plaats al langer, maar omdat niet iedereen over de hele wereld Groningen kent, bleven we in deze ranking achter. Zo te zien is onze internationale reputatie nu flink verbeterd.’

Het Britse tijdschrift Times Higher Education publiceert vanaf 2005 een ranglijst van universiteiten over de wereld, waarin naast prestatie op het gebied van onderzoek en onderwijs ook de internationale faam van de instelling telt. In 2010 stapte het tijdschrift over op een verbeterde methode die gebaseerd is op cijfers Thomson Reuters, maar waarin reputatie een belangrijke factor bleef.

De stijging van de Rijksuniversiteit Groningen in Times-ranking komt overeen met de trends in andere rankings. De universiteit ging in QS-ranking dit jaar omhoog van 115 (2011) naar 109. In de Shanghai-ranking staat Groningen inmiddels op plaats 103.

In het Strategisch Plan van de universiteit staat dat Groningen zich tot doel stelt om in 2015 stabiel in de top-100 te staan van de belangrijkste rankings. ‘Het is heel bemoedigend om te zien wat we nu al bereikt hebben,’ zegt Poppema. ‘We gaan door met onze inspanningen om het beste uit onszelf te halen in het onderwijs, onderzoek en de samenwerking met bedrijven, en dit alles gericht op een bijdrage aan een duurzame samenleving.’

Zie: Times Higher Education

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:28
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...