Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen stijgt spectaculair op Times Higher Education ranking

03 oktober 2012
THE logo

De Rijksuniversiteit Groningen staat dit jaar op plaats 89 van de Times Higher Education ranking. Dat is een opzienbarende stijging van 45 plaatsen ten opzichte van 2011 toen de universiteit op plaats 134 stond. Collegevoorzitter Sibrand Poppema is zeer tevreden over deze opmars. ‘Internationale bekendheid telt zwaar mee in de Times-ranking. Qua prestaties verdienden we deze plaats al langer, maar omdat niet iedereen over de hele wereld Groningen kent, bleven we in deze ranking achter. Zo te zien is onze internationale reputatie nu flink verbeterd.’

Het Britse tijdschrift Times Higher Education publiceert vanaf 2005 een ranglijst van universiteiten over de wereld, waarin naast prestatie op het gebied van onderzoek en onderwijs ook de internationale faam van de instelling telt. In 2010 stapte het tijdschrift over op een verbeterde methode die gebaseerd is op cijfers Thomson Reuters, maar waarin reputatie een belangrijke factor bleef.

De stijging van de Rijksuniversiteit Groningen in Times-ranking komt overeen met de trends in andere rankings. De universiteit ging in QS-ranking dit jaar omhoog van 115 (2011) naar 109. In de Shanghai-ranking staat Groningen inmiddels op plaats 103.

In het Strategisch Plan van de universiteit staat dat Groningen zich tot doel stelt om in 2015 stabiel in de top-100 te staan van de belangrijkste rankings. ‘Het is heel bemoedigend om te zien wat we nu al bereikt hebben,’ zegt Poppema. ‘We gaan door met onze inspanningen om het beste uit onszelf te halen in het onderwijs, onderzoek en de samenwerking met bedrijven, en dit alles gericht op een bijdrage aan een duurzame samenleving.’

Zie: Times Higher Education

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:28

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...