Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rector Magnificus Elmer Sterken stelt Europa centraal in Osaka

17 oktober 2012

Op 11 oktober 2012 sprak prof.dr. Elmer Sterken, rector magnificus van de RUG, in Japan voor een publiek van honderd studenten en medewerkers van de Osaka University. Deze bijzondere lezing droeg als titel ‘Europe after the eurocrisis’. Sterken is een vermaard deskundige op het gebied van monetaire systemen en bankwezen. Het evenement werd georganiseerd door de Osaka School of International Public Policy (OSIPP).

Volgens  Sterken verkeert Europa in een crisis als gevolg van productiviteits- en financiële problemen. Dat heeft geleid tot ernstige problemen in de euro-financiële sector sinds het begin van de jaren negentig. De grote ‘waterscheiding’ tussen het noordelijke en het zuidelijke deel van de eurozone zet het Europese monetaire stelsel onder druk, zoals blijkt uit recente ontwikkelingen. Daarom moet er een financiële regulering komen om de Europese problemen op te lossen, in het bijzonder die van de bankensector.  Sterken is ervan overtuigd dat economisch beleid zich moet concentreren op innovatie.

Horizon 2020

Het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie noemde hij hiervoor een onmisbaar middel.  Horizon 2020 is een financieel instrument ter verwezenlijking van de Innovation Union, een Europe 2020 vlaggenschipinitiatief dat erop is gericht het mondiale concurrentievermogen van de EU veilig te stellen. Het programma loopt van 2014 tot 2020 en heeft een budget van € 80 miljard. Het nieuwe EU-programma is onderdeel van het streven om groei en nieuwe banen te scheppen. Sterken benadrukte dat Horizon 2020 de samenwerking tussen Europese en Japanse universiteiten en industrie kan bevorderen.

Gateway to Europe

Verder sprak Sterken de hoop uit dat er vele nieuwe projecten zullen  ontstaan als gevolg van het brede scala van samenwerkingsverbanden die al bestaan tussen de Osaka University en de Rijksuniversiteit Groningen. De eerste lezing was de start van een nieuwe jaarlijkse serie lezingen die worden georganiseerd door de Osaka University en de RUG onder de naam Gateway to Europe Contemporary Dutch Studies. De eerste serie loopt van oktober 2012 en januari 2013.

Informatie

Jodien Houwers

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29
printView this page in: English

Meer nieuws