Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rector Magnificus Elmer Sterken stelt Europa centraal in Osaka

17 oktober 2012

Op 11 oktober 2012 sprak prof.dr. Elmer Sterken, rector magnificus van de RUG, in Japan voor een publiek van honderd studenten en medewerkers van de Osaka University. Deze bijzondere lezing droeg als titel ‘Europe after the eurocrisis’. Sterken is een vermaard deskundige op het gebied van monetaire systemen en bankwezen. Het evenement werd georganiseerd door de Osaka School of International Public Policy (OSIPP).

Volgens  Sterken verkeert Europa in een crisis als gevolg van productiviteits- en financiële problemen. Dat heeft geleid tot ernstige problemen in de euro-financiële sector sinds het begin van de jaren negentig. De grote ‘waterscheiding’ tussen het noordelijke en het zuidelijke deel van de eurozone zet het Europese monetaire stelsel onder druk, zoals blijkt uit recente ontwikkelingen. Daarom moet er een financiële regulering komen om de Europese problemen op te lossen, in het bijzonder die van de bankensector.  Sterken is ervan overtuigd dat economisch beleid zich moet concentreren op innovatie.

Horizon 2020

Het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie noemde hij hiervoor een onmisbaar middel.  Horizon 2020 is een financieel instrument ter verwezenlijking van de Innovation Union, een Europe 2020 vlaggenschipinitiatief dat erop is gericht het mondiale concurrentievermogen van de EU veilig te stellen. Het programma loopt van 2014 tot 2020 en heeft een budget van € 80 miljard. Het nieuwe EU-programma is onderdeel van het streven om groei en nieuwe banen te scheppen. Sterken benadrukte dat Horizon 2020 de samenwerking tussen Europese en Japanse universiteiten en industrie kan bevorderen.

Gateway to Europe

Verder sprak Sterken de hoop uit dat er vele nieuwe projecten zullen  ontstaan als gevolg van het brede scala van samenwerkingsverbanden die al bestaan tussen de Osaka University en de Rijksuniversiteit Groningen. De eerste lezing was de start van een nieuwe jaarlijkse serie lezingen die worden georganiseerd door de Osaka University en de RUG onder de naam Gateway to Europe Contemporary Dutch Studies. De eerste serie loopt van oktober 2012 en januari 2013.

Informatie

Jodien Houwers

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....