Transcriptome analysis to investigate the link between obesity and its metabolic complications: type 2 diabetes and NASH
Promotie: dhr. M.G.M. Wolfs, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Transcriptome analysis to investigate the link between obesity and its metabolic complications: type 2 diabetes and NASH
Promotor(s): prof.dr. M.H. Hofker, prof.dr. T.N. Wijmenga
Faculteit: Medische Wetenschappen
Vatbaarheid voor welvaartsziekten nader in kaart gebracht
Wereldwijd zijn meer dan een half miljard mensen te dik. Dit is een enorm probleem, omdat zwaarlijvigheid vaak leidt tot ernstige ziekten zoals type 2 diabetes en Niet-Alcoholische SteatoHepatitis NASH, een soort leverontsteking. De oorzaak van de obesitas-epidemie ligt voor een belangrijk deel in de westerse leefstijl. Maar ook erfelijke factoren (mutaties) in het DNA spelen een rol. Marcel Wolfs ging op zoek naar genen die bepalen of iemand vatbaar is voor obesitas, type 2 diabetes en/of NASH.
Voor zijn onderzoek verzamelde Wolfs negentig mensen met ernstige obesitas, van wie sommigen leden aan type 2 diabetes en/of NASH en anderen relatief gezond waren. Hij nam bij deze mensen vier soorten weefsel af die betrokken zijn bij het ziekteproces van type 2 diabetes en/of NASH: lever, skeletspier, subcutaan vet en visceraal vet. Op deze weefsels werd genoomwijde expressie analyse toegepast. Ook werden in deze mensen 1,2 miljoen DNA-mutaties in kaart gebracht.
Wolfs identificeerde zes genen (THADA, PTPLB, MEST, CCNE2, NUCB2, ATP2B3) die hoogstwaarschijnlijk een causale rol spelen in het ziekteproces van ouderdomssuikerziekte. Ook bleek van drie genen (LEP, RARRES2 en ANGPT2) dat hun expressie in vetweefsel is gerelateerd aan NASH. Verder stelde Wolfs vast dat, in vetweefsel, expressie van genen betrokken bij het immuunsysteem is gerelateerd aan type 2 diabetes. Tenslotte vond hij een groot aantal verbanden tussen mutaties in het DNA en de expressie van genen. Vervolgonderzoek naar de functies van de bovengenoemde genen zal de kennis over type 2 diabetes en NASH vergroten, hetgeen kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe therapieën.
Marcel Wolfs (Eijsden, 1982) studeerde Biomedische Wetenschappen te Utrecht. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Pathologie & Medische Biologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Diabetes Fonds Nederland. Wolfs werkt inmiddels als analist in het UMCG.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:02 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.