Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The good and the bad of stress. Implications for memory and adaptive processes

29 oktober 2012

Promotie: mw. R. Wichmann, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The good and the bad of stress. Implications for memory and adaptive processes

Promotor(s): prof.dr. B. Roozendaal, prof.dr. G.J. ter Horst

Faculteit: Medische Wetenschappen

Stresshormonen reguleren ook geheugen voor positieve ervaringen

De meeste mensen verbinden de werking van stresshormonen vooral met negatieve ervaringen en hoe we die onthouden. Promovenda Romy Wichmann stelt vast dat stresshormonen ook een cruciale rol spelen bij het verbeteren van het geheugen voor positieve en lonende ervaringen. Zij onderzocht dit mechanisme in verschillende delen van het emotionele brein.

Niet alle ervaringen worden even goed opgeslagen in ons geheugen; vooral belangrijke en emotionele gebeurtenissen worden goed onthouden. Stresshormonen zoals glucocorticoïden en adrenaline komen vrij tijdens en na zulke gebeurtenissen en zijn onderdeel van de neurobiologische processen die emotionele ervaringen in ons geheugen opslaan. Wichmann verrichtte proefdieronderzoek aan deze neurobiologische circuits en mechanismen.

De cruciale rol van stresshormonen op emotioneel leren is vaker onderzocht maar tot nu toe vooral bij angstregulerende leertaken. Nu blijken de nucleus accumbens en de amygdala hersenkernen ook betrokken te zijn bij het leren van positieve en lonende ervaringen. Dit betekent dat alleen de aanwezigheid van stresshormonen na een prikkel onvoldoende is om die prikkel als stressvol - in negatieve zin - te kenmerken. Het is een kwestie van timing en dosering.

Romy Wichmann (Schwerin, Duitsland, 1980) studeerde Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit van Marburg. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de Afdeling Neurowetenschappen, Sectie Anatomie, van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en in het kader van het onderzoeksinstituut BCN. Het onderzoek werd medegefinancierd door de Hazewinkel Behringer Fonds, de Jan Kornelis de Cock Stichting en de Dobberke Stichting. Wichmann wordt post-doc onderzoeker aan MIT in Cambridge, VS.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws