Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Who’s the patient? Ethics in and around material-fetal surgery

29 oktober 2012

Promotie: mw. M.L. Misarela Loureiro Rodrigues, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Who’s the patient? Ethics in and around material-fetal surgery

Promotor(s): prof.dr. P.P. van den Berg, prof.dr. M. Düwell

Faculteit: Medische Wetenschappen

Ethische overwegingen rondom materno-foetale chirurgie nader in kaart

Wanneer wordt vastgesteld dat een foetus een ernstige, levensbedreigende afwijking heeft, kan in uitzonderlijke gevallen besloten worden de foetus nog voor de geboorte te opereren. Dit om de baby na de geboorte een beter leven te geven. Voorbeelden waarbij dergelijke operaties plaatsvinden zijn ernstige vormen van spina bifida aperta en aangeboren hernia diafragmatica.

Het geheel van chirurgische handelingen en andere interventies die voor de geboorte van de foetus worden uitgevoerd wordt ook wel Materno-Foetale chirurgie genoemd (MFS). De meeste MFS-behandelingen worden nog als experimenteel gezien, omdat de veiligheid en effectiviteit nog niet bewezen zijn. Er zijn echter enkele indicaties bij kleine groepen patiënten waarbij MFS op reguliere basis wordt aangeboden.

MFS roept altijd grote vragen op, aangezien het onvermijdelijk risico’s voor de zwangere vrouw met zich meebrengt. Dit is een politiek en moreel gevoelig onderwerp. In haar proefschrift analyseert Catarina Rodrigues welke ethische vragen beantwoord moeten worden en aan welke criteria moet worden voldaan, voordat MFS kan worden overwogen.

Catarina Rodrigues (Portugal, 1978) studeerde Rechten te Coïmbra. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen het onderzoeksinstituut SHARE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Europese Commissie.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 februari 2019

  Microbioom heeft directe invloed op suikerstofwisseling en diabetesrisico

  Het microbioom, de micro-organismen in onze darmen, heeft een directe invloed op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes. Onderzoekers van onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Oxford (VK) tonen dit aan...

 • 12 februari 2019

  UMCG start onderzoek naar tevredenheid vrouwen over hun borsten

  Drie afdelingen van het UMCG starten een onderzoek naar de tevredenheid van vrouwen over hun borsten. Het gaat hierbij om vrouwen die nooit geopereerd of behandeld zijn aan hun borsten. Met de resultaten van dit onderzoek wil de afdeling plastische...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...