Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Who’s the patient? Ethics in and around material-fetal surgery

29 oktober 2012

Promotie: mw. M.L. Misarela Loureiro Rodrigues, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Who’s the patient? Ethics in and around material-fetal surgery

Promotor(s): prof.dr. P.P. van den Berg, prof.dr. M. Düwell

Faculteit: Medische Wetenschappen

Ethische overwegingen rondom materno-foetale chirurgie nader in kaart

Wanneer wordt vastgesteld dat een foetus een ernstige, levensbedreigende afwijking heeft, kan in uitzonderlijke gevallen besloten worden de foetus nog voor de geboorte te opereren. Dit om de baby na de geboorte een beter leven te geven. Voorbeelden waarbij dergelijke operaties plaatsvinden zijn ernstige vormen van spina bifida aperta en aangeboren hernia diafragmatica.

Het geheel van chirurgische handelingen en andere interventies die voor de geboorte van de foetus worden uitgevoerd wordt ook wel Materno-Foetale chirurgie genoemd (MFS). De meeste MFS-behandelingen worden nog als experimenteel gezien, omdat de veiligheid en effectiviteit nog niet bewezen zijn. Er zijn echter enkele indicaties bij kleine groepen patiënten waarbij MFS op reguliere basis wordt aangeboden.

MFS roept altijd grote vragen op, aangezien het onvermijdelijk risico’s voor de zwangere vrouw met zich meebrengt. Dit is een politiek en moreel gevoelig onderwerp. In haar proefschrift analyseert Catarina Rodrigues welke ethische vragen beantwoord moeten worden en aan welke criteria moet worden voldaan, voordat MFS kan worden overwogen.

Catarina Rodrigues (Portugal, 1978) studeerde Rechten te Coïmbra. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen het onderzoeksinstituut SHARE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Europese Commissie.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 20 februari 2018

  Zeer hoog ‘slecht‘ cholesterol bij jonge vrouwen vaak te wijten aan erfelijke aanleg

  Een zeer hoog ‘slecht‘ cholesterol bij jonge vrouwen is vaak het gevolg van een erfelijke aanleg, blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen, gesteund door de Hartstichting. Vandaag publiceren zij, in een...