Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Who’s the patient? Ethics in and around material-fetal surgery

29 oktober 2012

Promotie: mw. M.L. Misarela Loureiro Rodrigues, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Who’s the patient? Ethics in and around material-fetal surgery

Promotor(s): prof.dr. P.P. van den Berg, prof.dr. M. Düwell

Faculteit: Medische Wetenschappen

Ethische overwegingen rondom materno-foetale chirurgie nader in kaart

Wanneer wordt vastgesteld dat een foetus een ernstige, levensbedreigende afwijking heeft, kan in uitzonderlijke gevallen besloten worden de foetus nog voor de geboorte te opereren. Dit om de baby na de geboorte een beter leven te geven. Voorbeelden waarbij dergelijke operaties plaatsvinden zijn ernstige vormen van spina bifida aperta en aangeboren hernia diafragmatica.

Het geheel van chirurgische handelingen en andere interventies die voor de geboorte van de foetus worden uitgevoerd wordt ook wel Materno-Foetale chirurgie genoemd (MFS). De meeste MFS-behandelingen worden nog als experimenteel gezien, omdat de veiligheid en effectiviteit nog niet bewezen zijn. Er zijn echter enkele indicaties bij kleine groepen patiënten waarbij MFS op reguliere basis wordt aangeboden.

MFS roept altijd grote vragen op, aangezien het onvermijdelijk risico’s voor de zwangere vrouw met zich meebrengt. Dit is een politiek en moreel gevoelig onderwerp. In haar proefschrift analyseert Catarina Rodrigues welke ethische vragen beantwoord moeten worden en aan welke criteria moet worden voldaan, voordat MFS kan worden overwogen.

Catarina Rodrigues (Portugal, 1978) studeerde Rechten te Coïmbra. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen het onderzoeksinstituut SHARE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Europese Commissie.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...