Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Who’s the patient? Ethics in and around material-fetal surgery

29 oktober 2012

Promotie: mw. M.L. Misarela Loureiro Rodrigues, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Who’s the patient? Ethics in and around material-fetal surgery

Promotor(s): prof.dr. P.P. van den Berg, prof.dr. M. Düwell

Faculteit: Medische Wetenschappen

Ethische overwegingen rondom materno-foetale chirurgie nader in kaart

Wanneer wordt vastgesteld dat een foetus een ernstige, levensbedreigende afwijking heeft, kan in uitzonderlijke gevallen besloten worden de foetus nog voor de geboorte te opereren. Dit om de baby na de geboorte een beter leven te geven. Voorbeelden waarbij dergelijke operaties plaatsvinden zijn ernstige vormen van spina bifida aperta en aangeboren hernia diafragmatica.

Het geheel van chirurgische handelingen en andere interventies die voor de geboorte van de foetus worden uitgevoerd wordt ook wel Materno-Foetale chirurgie genoemd (MFS). De meeste MFS-behandelingen worden nog als experimenteel gezien, omdat de veiligheid en effectiviteit nog niet bewezen zijn. Er zijn echter enkele indicaties bij kleine groepen patiënten waarbij MFS op reguliere basis wordt aangeboden.

MFS roept altijd grote vragen op, aangezien het onvermijdelijk risico’s voor de zwangere vrouw met zich meebrengt. Dit is een politiek en moreel gevoelig onderwerp. In haar proefschrift analyseert Catarina Rodrigues welke ethische vragen beantwoord moeten worden en aan welke criteria moet worden voldaan, voordat MFS kan worden overwogen.

Catarina Rodrigues (Portugal, 1978) studeerde Rechten te Coïmbra. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen het onderzoeksinstituut SHARE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Europese Commissie.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.