Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Licht geïnduceerd magnetisme in overgangsmetaalcomplexen: een theoretische analyse

30 oktober 2012

Oratie: dhr. prof.dr. C. de Graaf, 14.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Licht geïnduceerd magnetisme in overgangsmetaalcomplexen: een theoretische analyse

Leeropdracht: Theoretische chemie van magnetische systemen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Het gecontroleerd aan- en uitzetten van magnetisme kan een belangrijke stap zijn op weg naar het opslaan van digitale informatie op moleculair niveau, stelt prof.dr. Coen de Graaf in zijn oratie. Dit aan- en uitzetten is waargenomen in verschillende complexen en kan gedaan worden op verschillende manieren. Eén van de meest gebruikte manieren is het veranderen van de temperatuur. In sommige complexen kan met een temperatuurverandering van slechts enkele graden het magnetisme volledig aan- of uitgezet worden. Een belangrijk nadeel is echter dat het schakelen niet erg snel gaat. Dat probleem treedt niet op wanneer geschakeld wordt met licht. Dat proces is uiterst snel en dus zeer interessant met het oog op eventuele toepassingen. Helaas kan het magnetisme op deze manier alleen bij zeer lage temperaturen geïnduceerd worden.

Het is van groot belang om alle details van het door licht geïnduceerde magnetisme te onderzoeken en verbeteringen te suggereren die kunnen leiden tot een substantiële verhoging van de temperatuur, waarbij controle over het magnetisme uitgeoefend kan worden. De theoretische analyse van het fenomeen zal in de eerste plaats een beter begrip geven, iets wat altijd bevorderlijk is voor optimalisatie. Daarnaast kunnen een schier oneindige hoeveelheid computerexperimenten uitgevoerd worden, waarin kleine veranderingen aangebracht worden in standaard complexen om te onderzoeken hoe dit de elektronenstructuur beïnvloedt en of het de stabiliteit verbetert van het schakelmechanisme bij hogere temperaturen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...