Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Licht geïnduceerd magnetisme in overgangsmetaalcomplexen: een theoretische analyse

30 oktober 2012

Oratie: dhr. prof.dr. C. de Graaf, 14.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Licht geïnduceerd magnetisme in overgangsmetaalcomplexen: een theoretische analyse

Leeropdracht: Theoretische chemie van magnetische systemen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Het gecontroleerd aan- en uitzetten van magnetisme kan een belangrijke stap zijn op weg naar het opslaan van digitale informatie op moleculair niveau, stelt prof.dr. Coen de Graaf in zijn oratie. Dit aan- en uitzetten is waargenomen in verschillende complexen en kan gedaan worden op verschillende manieren. Eén van de meest gebruikte manieren is het veranderen van de temperatuur. In sommige complexen kan met een temperatuurverandering van slechts enkele graden het magnetisme volledig aan- of uitgezet worden. Een belangrijk nadeel is echter dat het schakelen niet erg snel gaat. Dat probleem treedt niet op wanneer geschakeld wordt met licht. Dat proces is uiterst snel en dus zeer interessant met het oog op eventuele toepassingen. Helaas kan het magnetisme op deze manier alleen bij zeer lage temperaturen geïnduceerd worden.

Het is van groot belang om alle details van het door licht geïnduceerde magnetisme te onderzoeken en verbeteringen te suggereren die kunnen leiden tot een substantiële verhoging van de temperatuur, waarbij controle over het magnetisme uitgeoefend kan worden. De theoretische analyse van het fenomeen zal in de eerste plaats een beter begrip geven, iets wat altijd bevorderlijk is voor optimalisatie. Daarnaast kunnen een schier oneindige hoeveelheid computerexperimenten uitgevoerd worden, waarin kleine veranderingen aangebracht worden in standaard complexen om te onderzoeken hoe dit de elektronenstructuur beïnvloedt en of het de stabiliteit verbetert van het schakelmechanisme bij hogere temperaturen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2019

  Hulp bij de opvoeding vertraagt veroudering bij vogelvrouwen

  De zeldzame Seychellen rietzanger leeft in groepen. In elke groep bevinden zich één dominant mannetje en één dominant vrouwtje die zich voortplanten. Als er in de groep helpers zijn die assisteren bij het broeden en voeren van de jongen, verouderen...

 • 20 maart 2019

  Implementatie Best Practice 2020

  De aanbesteding voor hetnieuwe bedrijfsvoeringsysteem voor Finance en HR is afgerond.

 • 18 maart 2019

  Gekooide moleculaire motoren werken samen

  Chemici van de RUG zijn er in geslaagd om een groot aantal door licht aangedreven motoren samen te brengen in een soort kooi-achtige vaste 3D structuur, een metaal-organisch raamwerk. De ontdekking is op 18 maart gepubliceerd in het tijdschrift Nature...