Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Licht geïnduceerd magnetisme in overgangsmetaalcomplexen: een theoretische analyse

30 oktober 2012

Oratie: dhr. prof.dr. C. de Graaf, 14.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Licht geïnduceerd magnetisme in overgangsmetaalcomplexen: een theoretische analyse

Leeropdracht: Theoretische chemie van magnetische systemen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Het gecontroleerd aan- en uitzetten van magnetisme kan een belangrijke stap zijn op weg naar het opslaan van digitale informatie op moleculair niveau, stelt prof.dr. Coen de Graaf in zijn oratie. Dit aan- en uitzetten is waargenomen in verschillende complexen en kan gedaan worden op verschillende manieren. Eén van de meest gebruikte manieren is het veranderen van de temperatuur. In sommige complexen kan met een temperatuurverandering van slechts enkele graden het magnetisme volledig aan- of uitgezet worden. Een belangrijk nadeel is echter dat het schakelen niet erg snel gaat. Dat probleem treedt niet op wanneer geschakeld wordt met licht. Dat proces is uiterst snel en dus zeer interessant met het oog op eventuele toepassingen. Helaas kan het magnetisme op deze manier alleen bij zeer lage temperaturen geïnduceerd worden.

Het is van groot belang om alle details van het door licht geïnduceerde magnetisme te onderzoeken en verbeteringen te suggereren die kunnen leiden tot een substantiële verhoging van de temperatuur, waarbij controle over het magnetisme uitgeoefend kan worden. De theoretische analyse van het fenomeen zal in de eerste plaats een beter begrip geven, iets wat altijd bevorderlijk is voor optimalisatie. Daarnaast kunnen een schier oneindige hoeveelheid computerexperimenten uitgevoerd worden, waarin kleine veranderingen aangebracht worden in standaard complexen om te onderzoeken hoe dit de elektronenstructuur beïnvloedt en of het de stabiliteit verbetert van het schakelmechanisme bij hogere temperaturen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...