Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Licht geïnduceerd magnetisme in overgangsmetaalcomplexen: een theoretische analyse

30 oktober 2012

Oratie: dhr. prof.dr. C. de Graaf, 14.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Licht geïnduceerd magnetisme in overgangsmetaalcomplexen: een theoretische analyse

Leeropdracht: Theoretische chemie van magnetische systemen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Het gecontroleerd aan- en uitzetten van magnetisme kan een belangrijke stap zijn op weg naar het opslaan van digitale informatie op moleculair niveau, stelt prof.dr. Coen de Graaf in zijn oratie. Dit aan- en uitzetten is waargenomen in verschillende complexen en kan gedaan worden op verschillende manieren. Eén van de meest gebruikte manieren is het veranderen van de temperatuur. In sommige complexen kan met een temperatuurverandering van slechts enkele graden het magnetisme volledig aan- of uitgezet worden. Een belangrijk nadeel is echter dat het schakelen niet erg snel gaat. Dat probleem treedt niet op wanneer geschakeld wordt met licht. Dat proces is uiterst snel en dus zeer interessant met het oog op eventuele toepassingen. Helaas kan het magnetisme op deze manier alleen bij zeer lage temperaturen geïnduceerd worden.

Het is van groot belang om alle details van het door licht geïnduceerde magnetisme te onderzoeken en verbeteringen te suggereren die kunnen leiden tot een substantiële verhoging van de temperatuur, waarbij controle over het magnetisme uitgeoefend kan worden. De theoretische analyse van het fenomeen zal in de eerste plaats een beter begrip geven, iets wat altijd bevorderlijk is voor optimalisatie. Daarnaast kunnen een schier oneindige hoeveelheid computerexperimenten uitgevoerd worden, waarin kleine veranderingen aangebracht worden in standaard complexen om te onderzoeken hoe dit de elektronenstructuur beïnvloedt en of het de stabiliteit verbetert van het schakelmechanisme bij hogere temperaturen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...

 • 29 november 2018

  SLF Afstudeerprijs voor student Technische Bedrijfskunde

  Masterstudent Bram Klein Kranenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de SLF Afstudeerprijs 2018 gewonnen. Hij nam het in de finale op tegen Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury koos unaniem Bram Klein Kranenbarg als...