Work functioning development and evaluation of a measurement tool
Promotie: mw. F.I. Abma, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Work functioning development and evaluation of a measurement tool
Promotor(s): prof.dr. J.J.L. van der Klink, prof.dr. U. Bültmann
Faculteit: Medische Wetenschappen
Vragenlijst biedt inzicht in gezondheid en functioneren werkenden
Gezien de demografische veranderingen (o.a. vergrijzing), zullen er in de toekomst naar verwachting steeds meer mensen aan het werk zijn met gezondheidsklachten. De uitdaging is om werkenden te helpen op een gezonde en productieve manier aan het werk te blijven. De WRFQ-vragenlijst biedt hiertoe aanknopingspunten, zo blijkt uit onderzoek van Femke Abma.
Op basis van literatuuronderzoek en groepsinterviews met werkenden, bedrijfsartsen en leidinggevenden besloot Abma een op de Nederlandse situatie toegespitste variant te ontwikkeling van een bestaande Amerikaanse vragenlijst, de Work Role Functioning Questionnaire (WRFQ). Deze vragenlijst brengt in kaart hoe de gezondheid van een werknemer zijn/haar functioneren op het werk beïnvloedt.
Voor het evalueren van de meeteigenschappen van de WRFQ 2.0 voerde Abma een longitudinale valideringsstudie uit, waarin de betrouwbaarheid, validiteit en responsiviteit werden onderzocht in de werkende populatie. In totaal hebben 553 werkenden de WRFQ 2.0 ingevuld. De WRFQ 2.0 bestaat uit vier subschalen: werkplanning en uitvoering, fysieke taakeisen, mentale en sociale taakeisen, en flexibiliteitstaakeisen, en biedt de mogelijkheid een onderscheid te maken tussen werkenden met goede en slechte zelf gerapporteerde gezondheid.
De WRFQ 2.0 biedt handvaten voor gezamenlijke acties van de werkende, bedrijfsgezondheidszorg professionals en HRM/leidinggevenden, zo stelt Abma vast. Dit om preventieve maatregelen te treffen om werkenden te helpen duurzaam aan het werk te blijven en om daarmee optimaal functioneren in werk, arbeidsparticipatie en arbeidsintegratie te bevorderen.
Femke Abma (Schiermonnikoog, 1983) studeerde Psychologie te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen het onderzoeksinstituut SHARE. Abma blijft als onderzoeker verbonden aan het UMCG.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:02 |
Meer nieuws
-
04 juli 2025
RUG reikt verschillende prijzen uit tijdens Ceremony of Merits
De RUG heeft verschillende prijzen uitgereikt aan excellente onderzoekers en studenten tijdens de Ceremony of Merits op 4 juli 2025.
-
02 juli 2025
Relinde Weil herbenoemd als lid van Raad van Toezicht RUG
Het heeft de Minister behaagd Relinde Weil te benoemen voor een tweede termijn als lid van de Raad van Toezicht RUG.