Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Vector quantization based learning algorithms for mixed data types and their application in cognitive support systems for biomedical research

22 oktober 2012

Promotie: mw. W.D. Zühlke, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Vector quantization based learning algorithms for mixed data types and their application in cognitive support systems for biomedical research

Promotor(s): prof.dr. M. Biehl, prof.dr. T. Villmann

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Computermodel ondersteunt bij onderzoek naar kanker

Meerlaagse modellen van complexe relaties worden steeds belangrijker in biomedisch onderzoek. De hoge complexiteit maakt het gebruik van computers noodzakelijk bij het analyseren van deze relaties. Omdat er meestal geen duidelijke hypotheses over de verwachte relaties bestaan, zijn traditionele biostatistische methodes ongeschikt.

In haar proefschrift introduceert Dietlind Zühlke een framework dat de groepering van meerlaagse objecten optimaliseert. Met behulp daarvan kunnen de objecten volgens gegeven classificaties worden gegroepeerd.

Tijdens het promotieonderzoek werd het framework toegepast op borstkankeronderzoek. Daaruit werd duidelijk dat het kan dienen als cognitief ondersteuningssysteem voor biomedisch onderzoek. Het bleek mogelijk om op intuïtieve manier met de modellen om te gaan. Het ondersteuningssysteem maakt het mogelijk om hypotheses te genereren over biomedische relaties, die vervolgens gecontroleerd kunnen worden met traditionele biostatistische methoden.

Dietlind Zühlke (Duitsland, 1983) studeerde informatica in Bonn. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Fraunhofer FIT (Sankt Augustin) en de vakgroep Machine Learning van de RUG. Het werd gefinancierd door het project Exprimage. Zühlke werkt bij Fraunhofer FIT.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 januari 2019

  NNV-Diversiteitsprijs 2018 voor de Faculty of Science and Engineering

  De eerste editie van de NNV-Diversiteitsprijs is gewonnen door de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. De NNV heeft de prijs in het leven geroepen voor de natuurkunde-instelling die het succesvolst is in het in de praktijk...

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...