Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Vector quantization based learning algorithms for mixed data types and their application in cognitive support systems for biomedical research

22 oktober 2012

Promotie: mw. W.D. Zühlke, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Vector quantization based learning algorithms for mixed data types and their application in cognitive support systems for biomedical research

Promotor(s): prof.dr. M. Biehl, prof.dr. T. Villmann

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Computermodel ondersteunt bij onderzoek naar kanker

Meerlaagse modellen van complexe relaties worden steeds belangrijker in biomedisch onderzoek. De hoge complexiteit maakt het gebruik van computers noodzakelijk bij het analyseren van deze relaties. Omdat er meestal geen duidelijke hypotheses over de verwachte relaties bestaan, zijn traditionele biostatistische methodes ongeschikt.

In haar proefschrift introduceert Dietlind Zühlke een framework dat de groepering van meerlaagse objecten optimaliseert. Met behulp daarvan kunnen de objecten volgens gegeven classificaties worden gegroepeerd.

Tijdens het promotieonderzoek werd het framework toegepast op borstkankeronderzoek. Daaruit werd duidelijk dat het kan dienen als cognitief ondersteuningssysteem voor biomedisch onderzoek. Het bleek mogelijk om op intuïtieve manier met de modellen om te gaan. Het ondersteuningssysteem maakt het mogelijk om hypotheses te genereren over biomedische relaties, die vervolgens gecontroleerd kunnen worden met traditionele biostatistische methoden.

Dietlind Zühlke (Duitsland, 1983) studeerde informatica in Bonn. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Fraunhofer FIT (Sankt Augustin) en de vakgroep Machine Learning van de RUG. Het werd gefinancierd door het project Exprimage. Zühlke werkt bij Fraunhofer FIT.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2019

  Hulp bij de opvoeding vertraagt veroudering bij vogelvrouwen

  De zeldzame Seychellen rietzanger leeft in groepen. In elke groep bevinden zich één dominant mannetje en één dominant vrouwtje die zich voortplanten. Als er in de groep helpers zijn die assisteren bij het broeden en voeren van de jongen, verouderen...

 • 20 maart 2019

  Implementatie Best Practice 2020

  De aanbesteding voor hetnieuwe bedrijfsvoeringsysteem voor Finance en HR is afgerond.

 • 18 maart 2019

  Gekooide moleculaire motoren werken samen

  Chemici van de RUG zijn er in geslaagd om een groot aantal door licht aangedreven motoren samen te brengen in een soort kooi-achtige vaste 3D structuur, een metaal-organisch raamwerk. De ontdekking is op 18 maart gepubliceerd in het tijdschrift Nature...