Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Impact of varying metal ion- and carbohydrate concentrations on gene expression in the human pathogen Streptococcus pneumoniae

26 oktober 2012

Promotie: dhr. S. Shafeeq, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Impact of varying metal ion- and carbohydrate concentrations on gene expression in the human pathogen Streptococcus pneumoniae

Promotor(s): prof.dr. O.P. Kuipers

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Invloed metaalionen en koolhydraten op ziekteverwekkende bacterie

Het proefschrift van Sulman Shafeeq beschrijft de gen-gereguleerde respons van de bacterie Streptococcus pneumoniae op de variërende beschikbaarheid van metaal en koolhydraat waarmee deze ziekteverwekker tijdens de infectie geconfronteerd kan worden op verschillende plekken in het menselijk lichaam.

Streptococcus pneumoniae veroorzaakt infecties zoals longontsteking, hersenvliesontsteking, middenoorontsteking en sepsis. Deze ziekteverwekker is jaarlijks verantwoordelijk voor de dood van miljoenen mensen, voornamelijk kinderen. De bacterie leeft onder normale omstandigheden in de neusholte. Maar onder bepaalde omstandigheden kan het zich door het lichaam verplaatsen naar andere plekken en daar infecties veroorzaken.

Om in deze zeer verschillende gastheeromgevingen te overleven moet S. pneumoniae zich aanpassen aan zeer verschillende omstandigheden. Bijvoorbeeld aan veranderingen in concentraties metaalionen en de beschikbaarheid van verschillende koolstofbronnen.

Er is nog weinig bekend over hoe de bacterie dat doet. Shafeeq karakteriseerde daarom een aantal regulatoren die reageren op verschillende metaal- (bijvoorbeeld zink en koper) en koolhydraatbronnen (zoals cellobiose) en hun regulonen bestudeerd. Zijn proefschrift draagt bij aan een beter begrip van de moleculaire biologie van S. pneumoniae en verschaft meer inzicht in de respons van S. pneumoniae op veranderende omgevingscondities.

Sulman Shafeeq (Pakistan, 1984) studeerde aan de universiteit in Multan, Pakistan. Zijn promotieonderzoek deed hij aan de RUG, bij de vakgroep Moleculaire Genetica van het GBB, waar hij ook na zijn promotie werkzaam blijft. Het onderzoek werd gefinancierd door de Higher Education Commission Pakistan.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws