Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Translational renal genetics

24 oktober 2012

Promotie: mw. A. Reznichenko, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Translational renal genetics

Promotor(s): prof.dr. G.J. Navis, prof.dr. H. Snieder

Faculteit: Medische Wetenschappen

Genetische achtergrond chronische nierziekten nader in kaart

In de westerse wereld heeft ongeveer een op de tien volwassenen een vorm van chronische nierschade. In de toekomst neemt dit aantal naar verwachting toe. Anna Reznichenko onderzocht of kleine genetische verschillen in nierfunctie gepaard gaan met verhoogde gevoeligheid voor nierschade.

In haar proefschrift bestudeert Reznichenko variaties in het DNA waarvan recent in grootschalige studies een relatie werd gevonden met kleine verschillen in nierfunctie. Meer specifiek betreft dit: UMOD, dat codeert voor het eiwit uromoduline, het meest voorkomende eiwit in de urine; CUBN, dat codeert voor het eiwit cubilin dat een rol speelt bij de terugresorptie van eiwit in de nier; en SLC22A2, dat codeert voor een eiwit dat een rol speelt bij de uitscheiding van afvalstoffen door de nier. Voor alle drie bleek de genetische variatie gepaard te gaan met een grotere kans op eindstadium nierfalen.

De bevindingen ten aanzien van SLC22A2 waren een verrassing. Een rol voor variatie in uitscheidingsfunctie als oorzakelijke factor voor nierschade is volstrekt nieuw en opent nieuwe mogelijkheden voor nierbescherming. Reznichenko laat hiermee het belang zien van nauwkeurige klinische studies om de resultaten van grootschalig genoomwijd onderzoek naar de klinische praktijk te vertalen. Deze nieuwe inzichten helpen bij het ontrafelen van de genetische basis van nierziekten en openen nieuwe wegen voor preventie en therapie bij nierziekten.

Anna Reznichenko (Oekraïne, 1985) studeerde Geneeskunde te Dnipropetrovsk. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Interne geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door GENECURE. Reznichenko gaat werken als onderzoeker aan het Jackson Laboratory in Bar Harbor, Verenigde Staten.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...