Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

From bulkplastics to biomedical polymers

16 oktober 2012

Oratie: dhr. prof.dr. A. Herrmann, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: From bulkplastics to biomedical polymers

Leeropdracht: polymeerchemie

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Het doel van de oratie van prof.dr. Herrmann is om een historisch perspectief van de ontwikkeling van de macromoleculaire scheikunde te geven en toekomstige trends in dit vakgebied samen te vatten. Eerst zal een definitie van synthetische polymeren worden gegeven, gevolgd door een beschrijving van polymerisatiereacties. Vervolgens zullen bestaande industriële polymeren worden geïntroduceerd en wordt het gebruik ervan besproken. Deze materialen komen we tegenwoordig in vrijwel elk aspect van ons dagelijks leven tegen en producten die van plastic zijn gemaakt zijn alom aanwezig in onze moderne samenleving. Omdat verwacht wordt dat polymeren ook in de toekomst een heel belangrijke rol zullen spelen, zal er verder worden ingegaan op twee zich ontwikkelende trends op het gebied van macromoleculen, te weten plastic voor elektronica en polymeren in de biogeneeskunde. Met betrekking tot dit laatste onderwerp zal er een overzicht worden gegeven van hybride polymeren bestaande uit desoxyribonucleïnezuur (DNA) en synthetische polymeren die binnen onze groep zijn onderzocht. Deze materialen komen samen in nanoscopische structuren die vervolgens worden gebruikt als potentiële afgiftesystemen voor geneesmiddelen, als sondes in de diagnostiek en als bouwstenen voor miniatuurelektronica. Verder wordt uitgelegd hoe nucleïnezuren als synthetisch tool worden gebruikt om complexe moleculen voor geneesmiddelen te vervaardigen en wordt gedemonstreerd hoe DNA kan worden gemanipuleerd om oppervlakken te produceren die vrijwel zonder frictie in een wateromgeving glijden.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...