Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

From bulkplastics to biomedical polymers

16 oktober 2012

Oratie: dhr. prof.dr. A. Herrmann, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: From bulkplastics to biomedical polymers

Leeropdracht: polymeerchemie

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Het doel van de oratie van prof.dr. Herrmann is om een historisch perspectief van de ontwikkeling van de macromoleculaire scheikunde te geven en toekomstige trends in dit vakgebied samen te vatten. Eerst zal een definitie van synthetische polymeren worden gegeven, gevolgd door een beschrijving van polymerisatiereacties. Vervolgens zullen bestaande industriële polymeren worden geïntroduceerd en wordt het gebruik ervan besproken. Deze materialen komen we tegenwoordig in vrijwel elk aspect van ons dagelijks leven tegen en producten die van plastic zijn gemaakt zijn alom aanwezig in onze moderne samenleving. Omdat verwacht wordt dat polymeren ook in de toekomst een heel belangrijke rol zullen spelen, zal er verder worden ingegaan op twee zich ontwikkelende trends op het gebied van macromoleculen, te weten plastic voor elektronica en polymeren in de biogeneeskunde. Met betrekking tot dit laatste onderwerp zal er een overzicht worden gegeven van hybride polymeren bestaande uit desoxyribonucleïnezuur (DNA) en synthetische polymeren die binnen onze groep zijn onderzocht. Deze materialen komen samen in nanoscopische structuren die vervolgens worden gebruikt als potentiële afgiftesystemen voor geneesmiddelen, als sondes in de diagnostiek en als bouwstenen voor miniatuurelektronica. Verder wordt uitgelegd hoe nucleïnezuren als synthetisch tool worden gebruikt om complexe moleculen voor geneesmiddelen te vervaardigen en wordt gedemonstreerd hoe DNA kan worden gemanipuleerd om oppervlakken te produceren die vrijwel zonder frictie in een wateromgeving glijden.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...