Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

From bulkplastics to biomedical polymers

16 oktober 2012

Oratie: dhr. prof.dr. A. Herrmann, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: From bulkplastics to biomedical polymers

Leeropdracht: polymeerchemie

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Het doel van de oratie van prof.dr. Herrmann is om een historisch perspectief van de ontwikkeling van de macromoleculaire scheikunde te geven en toekomstige trends in dit vakgebied samen te vatten. Eerst zal een definitie van synthetische polymeren worden gegeven, gevolgd door een beschrijving van polymerisatiereacties. Vervolgens zullen bestaande industriële polymeren worden geïntroduceerd en wordt het gebruik ervan besproken. Deze materialen komen we tegenwoordig in vrijwel elk aspect van ons dagelijks leven tegen en producten die van plastic zijn gemaakt zijn alom aanwezig in onze moderne samenleving. Omdat verwacht wordt dat polymeren ook in de toekomst een heel belangrijke rol zullen spelen, zal er verder worden ingegaan op twee zich ontwikkelende trends op het gebied van macromoleculen, te weten plastic voor elektronica en polymeren in de biogeneeskunde. Met betrekking tot dit laatste onderwerp zal er een overzicht worden gegeven van hybride polymeren bestaande uit desoxyribonucleïnezuur (DNA) en synthetische polymeren die binnen onze groep zijn onderzocht. Deze materialen komen samen in nanoscopische structuren die vervolgens worden gebruikt als potentiële afgiftesystemen voor geneesmiddelen, als sondes in de diagnostiek en als bouwstenen voor miniatuurelektronica. Verder wordt uitgelegd hoe nucleïnezuren als synthetisch tool worden gebruikt om complexe moleculen voor geneesmiddelen te vervaardigen en wordt gedemonstreerd hoe DNA kan worden gemanipuleerd om oppervlakken te produceren die vrijwel zonder frictie in een wateromgeving glijden.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 18 oktober 2018

  Fotoreportage: de Ocean Grazer

  Fotoreportage over de Ocean Grazer van de RUG, een systeem om energie op zee te ‘oogsten’ en op te slaan.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...