Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Spatially distributed information: from a silly chat to the smart grid

16 oktober 2012

Oratie: dhr. prof.dr. A. Aiello, 14.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Spatially distributed information: from a silly chat to the smart grid

Leeropdracht: Distributed systems

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Ruimtelijk gedistribueerde informatie: van onzingesprek tot ‘smart grid’

Wat is het verband tussen bellen via Skype, een reis naar Rome boeken, een slim huis ontwerpen en de energierekening van een huishouden? In zijn oratie stelt prof.dr.ir. Marco Aiello dat de rode draad tussen deze onderwerpen moet worden gezocht in de ondersteunende infrastructuur en dan vooral op het gebied van gedistribueerde informatiesystemen. In het snel veranderende vakgebied van de informatica zijn gedistribueerde informatiesystemen geëvolueerd van kleine, experimentele prototypes tot de standaardaanpak voor het construeren van oplossingen op elke denkbare schaal. Men hoeft slechts aan het ‘World Wide Web’ te denken om te begrijpen wat de relevantie en impact van een dergelijk systeem is.

Om de huidige stand van zaken te begrijpen, en om te reflecteren op hoe zaken verder zouden kunnen evolueren, kijkt Aiello terug op veertig jaar onderzoek naar en de ontwikkeling van ruimtelijk gedistribueerde informatie. Daarbij komen zowel mijlpalen als persoonlijke ervaringen aan de orde.

Aiello concludeert onder meer dat als wij inderdaad een ware revolutie hebben meegemaakt op het gebied van hoe computersystemen werken en hoe zij het verspreiden van informatie mogelijk maken, er ons dan nog een revolutie wacht op het kruispunt van gedistribueerde systemen en energie. Hij stelt dat een dergelijke revolutie hoogstwaarschijnlijk ‘Smart Grids’ zal heten.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2019

  Hulp bij de opvoeding vertraagt veroudering bij vogelvrouwen

  De zeldzame Seychellen rietzanger leeft in groepen. In elke groep bevinden zich één dominant mannetje en één dominant vrouwtje die zich voortplanten. Als er in de groep helpers zijn die assisteren bij het broeden en voeren van de jongen, verouderen...

 • 20 maart 2019

  Implementatie Best Practice 2020

  De aanbesteding voor hetnieuwe bedrijfsvoeringsysteem voor Finance en HR is afgerond.

 • 18 maart 2019

  Gekooide moleculaire motoren werken samen

  Chemici van de RUG zijn er in geslaagd om een groot aantal door licht aangedreven motoren samen te brengen in een soort kooi-achtige vaste 3D structuur, een metaal-organisch raamwerk. De ontdekking is op 18 maart gepubliceerd in het tijdschrift Nature...