Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Spatially distributed information: from a silly chat to the smart grid

16 oktober 2012

Oratie: dhr. prof.dr. A. Aiello, 14.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Spatially distributed information: from a silly chat to the smart grid

Leeropdracht: Distributed systems

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Ruimtelijk gedistribueerde informatie: van onzingesprek tot ‘smart grid’

Wat is het verband tussen bellen via Skype, een reis naar Rome boeken, een slim huis ontwerpen en de energierekening van een huishouden? In zijn oratie stelt prof.dr.ir. Marco Aiello dat de rode draad tussen deze onderwerpen moet worden gezocht in de ondersteunende infrastructuur en dan vooral op het gebied van gedistribueerde informatiesystemen. In het snel veranderende vakgebied van de informatica zijn gedistribueerde informatiesystemen geëvolueerd van kleine, experimentele prototypes tot de standaardaanpak voor het construeren van oplossingen op elke denkbare schaal. Men hoeft slechts aan het ‘World Wide Web’ te denken om te begrijpen wat de relevantie en impact van een dergelijk systeem is.

Om de huidige stand van zaken te begrijpen, en om te reflecteren op hoe zaken verder zouden kunnen evolueren, kijkt Aiello terug op veertig jaar onderzoek naar en de ontwikkeling van ruimtelijk gedistribueerde informatie. Daarbij komen zowel mijlpalen als persoonlijke ervaringen aan de orde.

Aiello concludeert onder meer dat als wij inderdaad een ware revolutie hebben meegemaakt op het gebied van hoe computersystemen werken en hoe zij het verspreiden van informatie mogelijk maken, er ons dan nog een revolutie wacht op het kruispunt van gedistribueerde systemen en energie. Hij stelt dat een dergelijke revolutie hoogstwaarschijnlijk ‘Smart Grids’ zal heten.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...