Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Health inequalities among Slovak adolescents over time

08 oktober 2012

Promotie: dhr. F. Salonna, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Health inequalities among Slovak adolescents over time

Promotor(s): prof.dr. S.A. Reijneveld, prof.dr. J.W. Groothoff

Faculteit: Medische Wetenschappen

Sociale afkomst: meer invloed op gezondheid meisjes dan jongens

Naar ongelijkheid in de gezondheid door sociaaleconomische factoren wordt veel onderzoek gedaan. Over de situatie bij kinderen en volwassenen is al veel bekend, maar naar adolescenten werd nog weinig onderzoek verricht. Dit terwijl de periode van adolescentie van grote invloed is op het latere leven: veel (on)gezonde leefgewoonten worden in deze levensfase aangeleerd.

Ferdinand Salonna onderzocht de sociaaleconomische ongelijkheid in gezondheid onder jongens en meisjes van 15 tot 19 jaar in Slowakije. Uit zijn onderzoek blijkt dat veranderingen in sociaaleconomische verschillen in gezondheid en gezondheidsgedrag in deze groep duidelijker zijn bij meisjes dan bij jongens. Sociaaleconomische verschillen in de ervaren gezondheid van jongens zijn beperkt en blijven stabiel tot hun 19e levensjaar. Bij meisjes is een duidelijker samenhang waarneembaar tussen lage sociaaleconomische status en slechte gezondheidsuitkomsten. Daarnaast stelt Salonna vast dat niet alleen moeders, maar ook vaders invloed hebben op sociaaleconomische verschillen in ervaren gezondheid onder adolescenten. Ook concludeert hij dat sociaaleconomische verschillen in ervaren gezondheid in Slowakije afnamen tussen 1998 en 2006: hogere en lagere sociaaleconomische klassen lijken in dit opzicht naar elkaar toe te groeien.

Ferdinand Salonna (Slowakije, 1977) studeerde Pedagogiek te Košice. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Gezondheidspsychologie van de Šafárik Universiteit in Košice (Slowakije), de afdeling Sociale Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE. Salonna werkt inmiddels als onderzoeker aan de Palacky Universiteit in Olomouc (Tsjechië) en als docent aan de Technische Universiteit van Košice.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...