Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Health inequalities among Slovak adolescents over time

08 oktober 2012

Promotie: dhr. F. Salonna, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Health inequalities among Slovak adolescents over time

Promotor(s): prof.dr. S.A. Reijneveld, prof.dr. J.W. Groothoff

Faculteit: Medische Wetenschappen

Sociale afkomst: meer invloed op gezondheid meisjes dan jongens

Naar ongelijkheid in de gezondheid door sociaaleconomische factoren wordt veel onderzoek gedaan. Over de situatie bij kinderen en volwassenen is al veel bekend, maar naar adolescenten werd nog weinig onderzoek verricht. Dit terwijl de periode van adolescentie van grote invloed is op het latere leven: veel (on)gezonde leefgewoonten worden in deze levensfase aangeleerd.

Ferdinand Salonna onderzocht de sociaaleconomische ongelijkheid in gezondheid onder jongens en meisjes van 15 tot 19 jaar in Slowakije. Uit zijn onderzoek blijkt dat veranderingen in sociaaleconomische verschillen in gezondheid en gezondheidsgedrag in deze groep duidelijker zijn bij meisjes dan bij jongens. Sociaaleconomische verschillen in de ervaren gezondheid van jongens zijn beperkt en blijven stabiel tot hun 19e levensjaar. Bij meisjes is een duidelijker samenhang waarneembaar tussen lage sociaaleconomische status en slechte gezondheidsuitkomsten. Daarnaast stelt Salonna vast dat niet alleen moeders, maar ook vaders invloed hebben op sociaaleconomische verschillen in ervaren gezondheid onder adolescenten. Ook concludeert hij dat sociaaleconomische verschillen in ervaren gezondheid in Slowakije afnamen tussen 1998 en 2006: hogere en lagere sociaaleconomische klassen lijken in dit opzicht naar elkaar toe te groeien.

Ferdinand Salonna (Slowakije, 1977) studeerde Pedagogiek te Košice. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Gezondheidspsychologie van de Šafárik Universiteit in Košice (Slowakije), de afdeling Sociale Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE. Salonna werkt inmiddels als onderzoeker aan de Palacky Universiteit in Olomouc (Tsjechië) en als docent aan de Technische Universiteit van Košice.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.