The ecological success of Burkholderia terrae BS001 and related strains in the mycosphere
Promotie: dhr. R. Nazir, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: The ecological success of Burkholderia terrae BS001 and related strains in the mycosphere
Promotor(s): prof.dr. J.D. van Elsas
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Bodembacterie gebruikt schimmeldraden als snelweg en beschermt tegen antischimmelmiddelen
In de bodem spelen zich geheimzinnige taferelen af in een duistere wereld. Behalve uit een scala aan niet-levende materie, bestaat de bodem uit een complexe gemeenschap van levende organismen, vooral bacteriën en schimmels. De interacties tussen deze organismen in de bodem kunnen neutraal, positief of negatief zijn. Rashid Nazir deed onderzoek naar deze interacties.
Nazir ontwierp een studie om bacteriële gemeenschapsontwikkeling te onderzoeken in hun eigen en niet-eigen bodem; en in de aan- of afwezigheid van de saprotrofische bodemschimmel Lyophyllum sp. Specifieke organismen, in het bijzonder de bacterie Burkholderia, afkomstig uit verschillende bodems, bleken te worden geselecteerd door de koloniserende schimmel.
Vervolgens heeft Nazir kunnen vaststellen dat sommige Burkholderia soorten van het ene punt naar het andere punt in de bodem verplaatsen via de schimmeldraden. Deze eigenschap was anders van aard in verschillende bodemtypen en eveneens voor verschillende schimmelsoorten. Uit deze verplaatsende Burkholderia stammen, werd B. terrae BS001 geselecteerd voor gedetailleerde analyse van de ecologische strategieën die de bacteriële schimmelinterface ondersteunen.
Uit verdere experimenten kwam naar voren dat B. terrae BS001 eveneens invloed heeft op de schimmel Lyophyllum sp. Deze invloed kwam tot uiting door remming van paddenstoelvorming en inductie van glycerolproductie. Interessant is dat B. terrae BS001 bescherming biedt aan de schimmeldraden van haar partners tegen antimycotica.
Deze opvallende kenmerken van B. terrae BS001 heeft Nazir aangezet tot het in kaart brengen van het genoom van dit organisme. Deze bleek ongeveer 11,5 Mb groot te zijn, wat een van de grootste gevonden bacteriële genomen tot nu toe is.
Rashid Nazir (Pakistan, 1983) studeerde aan de University of Agriculture in Faisalabad. Zijn promotieonderzoek aan de RUG deed hij bij de afdeling Micribiële Ecologie van het Centre for Ecological and Evolutionary Studies (CEES). Het werd gefinancierd door de Higher Education Commission (HEC) of Pakistan en de RUG.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:02 |
Meer nieuws
-
06 mei 2025
Netcongestie oplossen: “Beter gebruik maken van wat we nu al hebben”
Netcongestie vormt een groot probleem. Er is zeer geringe capaciteit om nieuwe huishoudens en bedrijven aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk en het risico bestaat dat de energietransitie tot stilstand komt. Michele Cucuzzella, universitair...
-
29 april 2025
Impact | Rubber recycling
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Francesco Picchioni voor zijn nieuwe rubber recycling technologie.
-
29 april 2025
Impact | Besluitvorming tussen mens en AI verbeteren in de gezondheidszorg
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Andra Cristiana Minculescu met haar research project over het verbeteren van menselijke en AI...