Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Development and use of engineered peptide deformylases in chemoenzymatic peptide synthesis

05 oktober 2012

Promotie: mw. C. di Toma, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Development and use of engineered peptide deformylases in chemoenzymatic peptide synthesis

Promotor(s): Prof.dr. D.B. Janssen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nieuwe zuivering verbetert industriële eigenschappen van peptide-deformylase

Het proefschrift beschrijft onderzoek naar het gebruik van peptide-deformylase (PDF) in chemo-enzymatische peptidesynthese.

Doel van het onderzoek was het verbeteren van methoden om PDF industrieel toe te passen. Daarbij ging het vooral om het ontwikkelen van een nieuwe zuiveringsmethode om eiwitten met peptidase-activiteit te verwijderen van PDF. Er werd aangetoond dat het gebruik van enzyme-engineering in combinatie met anion-exchange chromatografie een kostenefficiënte en industrieel toepasbare zuiveringsmethode is.

In het onderzoek zijn ook ander aspecten meegenomen, zoals het vergroten van de stabiliteit en het aanpassen van de substraatspecificiteit. Voor het verbreden van de specificiteit van PDF werd mutagenese gebruikt. In het onderzoek is een analysemethode ontwikkeld waarmee de verbeterde PDF-varianten sneller in E. coli-kolonies kunnen worden geselecteerd. Verschillende klonen die de nieuwe substraat -specificiteit vertonen, werden teruggewonnen, gesequenceerd en gedeeltelijk gekarakteriseerd.

C. di Toma (Italië, 1979) studeerde medische biotechnologie in Triëst. Het onderzoek werd uitgevoerd bij DSM Geleen en gefinancierd door dezelfde firma. Di Toma werk nu bij Merck Millipore.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 februari 2019

  RUG gunt bouw Feringa Building aan Ballast Nedam

  De bouwkundige aanbestedingsprocedure voor de bouw van onze nieuwe Feringa Building is binnenkort afgerond: Ballast Nedam gaat het indrukwekkende gebouw voor Beta-technisch onderwijs en onderzoek bouwen op de Zernike Campus.

 • 20 februari 2019

  De ongebruikelijke erfelijkheid van telomeerlengte

  Bij de overerving van telomeerlengte spelen epigenetische effecten een belangrijke rol. Zeker een derde van de overerving is epigenetisch van aard. Dat concluderen Groninger onderzoekers, die voor het eerst een schatting van dit fenomeen konden maken...

 • 19 februari 2019

  Nanoporiën maken massaspectrometer voor eiwitten mogelijk

  RUG-onderzoekers hebben nanoporiën ontwikkeld waarmee ze direct de massa van kleine eiwitjes (peptiden) kunnen meten. Een artikel over deze ontdekking is op 19 februari jl. gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.