Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Development and use of engineered peptide deformylases in chemoenzymatic peptide synthesis

05 oktober 2012

Promotie: mw. C. di Toma, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Development and use of engineered peptide deformylases in chemoenzymatic peptide synthesis

Promotor(s): Prof.dr. D.B. Janssen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nieuwe zuivering verbetert industriële eigenschappen van peptide-deformylase

Het proefschrift beschrijft onderzoek naar het gebruik van peptide-deformylase (PDF) in chemo-enzymatische peptidesynthese.

Doel van het onderzoek was het verbeteren van methoden om PDF industrieel toe te passen. Daarbij ging het vooral om het ontwikkelen van een nieuwe zuiveringsmethode om eiwitten met peptidase-activiteit te verwijderen van PDF. Er werd aangetoond dat het gebruik van enzyme-engineering in combinatie met anion-exchange chromatografie een kostenefficiënte en industrieel toepasbare zuiveringsmethode is.

In het onderzoek zijn ook ander aspecten meegenomen, zoals het vergroten van de stabiliteit en het aanpassen van de substraatspecificiteit. Voor het verbreden van de specificiteit van PDF werd mutagenese gebruikt. In het onderzoek is een analysemethode ontwikkeld waarmee de verbeterde PDF-varianten sneller in E. coli-kolonies kunnen worden geselecteerd. Verschillende klonen die de nieuwe substraat -specificiteit vertonen, werden teruggewonnen, gesequenceerd en gedeeltelijk gekarakteriseerd.

C. di Toma (Italië, 1979) studeerde medische biotechnologie in Triëst. Het onderzoek werd uitgevoerd bij DSM Geleen en gefinancierd door dezelfde firma. Di Toma werk nu bij Merck Millipore.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.