Development and use of engineered peptide deformylases in chemoenzymatic peptide synthesis
Promotie: mw. C. di Toma, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Development and use of engineered peptide deformylases in chemoenzymatic peptide synthesis
Promotor(s): Prof.dr. D.B. Janssen
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Nieuwe zuivering verbetert industriële eigenschappen van peptide-deformylase
Het proefschrift beschrijft onderzoek naar het gebruik van peptide-deformylase (PDF) in chemo-enzymatische peptidesynthese.
Doel van het onderzoek was het verbeteren van methoden om PDF industrieel toe te passen. Daarbij ging het vooral om het ontwikkelen van een nieuwe zuiveringsmethode om eiwitten met peptidase-activiteit te verwijderen van PDF. Er werd aangetoond dat het gebruik van enzyme-engineering in combinatie met anion-exchange chromatografie een kostenefficiënte en industrieel toepasbare zuiveringsmethode is.
In het onderzoek zijn ook ander aspecten meegenomen, zoals het vergroten van de stabiliteit en het aanpassen van de substraatspecificiteit. Voor het verbreden van de specificiteit van PDF werd mutagenese gebruikt. In het onderzoek is een analysemethode ontwikkeld waarmee de verbeterde PDF-varianten sneller in E. coli-kolonies kunnen worden geselecteerd. Verschillende klonen die de nieuwe substraat -specificiteit vertonen, werden teruggewonnen, gesequenceerd en gedeeltelijk gekarakteriseerd.
C. di Toma (Italië, 1979) studeerde medische biotechnologie in Triëst. Het onderzoek werd uitgevoerd bij DSM Geleen en gefinancierd door dezelfde firma. Di Toma werk nu bij Merck Millipore.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:00 |
Meer nieuws
-
14 juli 2025
ERC Proof of Concept grant voor Kottapalli en Covi
Professoren Ajay Kottapalli en Erika Covi hebben allebei een Proof of Concept grant ontvangen van de European Research Council (ERC).
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor nanomedicine onderzoek
Prof. Dr. Anna Salvati, Dr. Christoffer Åberg en Prof. Dr. Siewert-Jan Marrink ontvangen een Nationale Wetenschapsagenda financiering om met het NanoMedNL consortium levensreddende medicijnen op basis van nanotechnologie verder te ontwikkelen.
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor circulaire biogebaseerde materialen
Prof. dr. Anastasiia Krushynska ontvangt een Nationale Wetenschapsagenda (NWA) subsidie van EUR 600.000 om innovatieve technologieën te helpen ontwikkelen voor het omzetten van laagwaardig organisch afval in duurzame, recyclebare materialen.