Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Managing sickness absence. Leadership and sickness absence behaviour in hospital care

03 oktober 2012

Promotie: mw. J.A.H. Schreuder, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Managing sickness absence. Leadership and sickness absence behaviour in hospital care

Promotor(s): prof.dr. J.W. Groothoff, prof.dr. J.J.L. van der Klink

Faculteit: Medische Wetenschappen

Goed ziekteverzuimbeleid is maatwerk

Beleid bij ziekteverzuim richt zich vaak op langdurig zieken. Jolanda Schreuder stelt dat organisaties en bedrijven er goed aan doen om meer aandacht te schenken aan medewerkers die regelmatig kortdurend ziek zijn, en medewerkers die nooit afwezig zijn. Deze laatste groep, de nulverzuimers, zijn binnen een team belangrijke ondersteuners van de leidinggevende maar worden vaak niet voldoende op waarde geschat.

Kortdurend verzuim heeft een relatie met gedrag, beïnvloedt direct het werkproces en leidt tot onderbezetting. Daarnaast lopen werknemers die regelmatig kort verzuimen, het risico op toekomstig langdurig verzuim. Nulverzuimers komen dezelfde problemen in het werk tegen, worden aangestuurd door dezelfde leidinggevenden en vallen onder hetzelfde organisatiebeleid. Ondanks dat veel organisaties veel moeite doen om het ziekteverzuim te managen, worden nulverzuimers meestal niet opgemerkt.

Schreuder verrichtte haar onderzoek in Ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten. In dit ziekenhuis vormt het managen van ziekteverzuim een belangrijk onderdeel van het organisatiebeleid. Het resultaat hiervan was het behalen van de laagste verzuimcijfers in 2010 voor de branche Algemene Ziekenhuizen, gemeten door Vernet, de marktleider in benchmark voor de gezondheidszorg in Nederland.

De bevindingen leveren extra kennis over ziekteverzuimmanagement en geven praktische hulpmiddelen ter verbetering ervan. Het managen van ziekteverzuim vraagt een doelgerichte aanpak met maatwerk per werknemer. Daarin spelen niet alleen de werknemer, de leidinggevende en de bedrijfsarts een belangrijke rol, maar ook het team waarin de werknemer werkt. De resultaten van dit proefschrift rechtvaardigen meer aandacht voor kortdurend ziekteverzuim, nulverzuim en ‘psychological capital’van individuele werknemers en teams.

Jolanda Schreuder (Noord-Scharwoude, 1966) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar onderzoek bij de Afdeling Gezondheidswetenschappen en in het kader van de Onderzoeksschool SHARE van het UMCG. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Schreuderarbo, het bedrijf waar Schreuder als zelfstandig bedrijfsarts werkzaam is.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...