Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Self-assembled monolayers in organic electronics

05 oktober 2012

Promotie: mw. F. Gholamrezaie, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Self-assembled monolayers in organic electronics

Promotor(s): prof.dr. D.M. de Leeuw, prof.dr.ir. P.W.M. Blom

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Plastic elektronica uit zichzelf-assemblerende monolagen

In de afgelopen jaren hebben organische (plastic) halfgeleiders steeds meer aandacht gekregen vanwege mogelijk gebruik in elektronische toepassingen zoals zonnecellen, LED’s en veldeffect transistors. Ze kunnen goedkoop op grote schaal gefabriceerd worden en hebben goede mechanische eigenschappen.

Een veelbelovende techniek voor de fabricage van organische elektronica is ‘bottom-up self-assembled monolayer’ (SAMs), waarbij moleculen zichzelf formeren in complexe patronen en structuren zonder menselijke interventie.

Ondanks het feit dat een SAM bestaat uit maar één laag moleculen, kunnen SAMs de macroscopische mechanische en elektrische eigenschappen van een oppervlak veranderen. SAMs zijn aangebracht op de elektrodes om de werkfunctie te manipuleren. De injectie van lading in de halfgeleider kan zo worden verbeterd of onderdrukt.

Het regelen van de drempelspanning in OFETs (organic field-effect transistors) kan ook door middel van SAMs. SAMs die zijn gemaakt van geconjugeerde moleculen kunnen functioneren als halfgeleidende lagen in een OFET. Uit het onderzoek blijkt dat werkende OFETs met slechts een monolaag halfgeleider verrassend genoeg kunnen worden gemaakt door middel van spincoaten.

Fatemeh Gholamrezaie (Iran, 1982) studeerde nanoscience in Groningen. Zij voerde het onderzoek uit bij het Zernike Institute for Advanced Materials. Gholamrezaie gaat door als postdoc aan de TU Eindhoven.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...