Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Self-assembled monolayers in organic electronics

05 oktober 2012

Promotie: mw. F. Gholamrezaie, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Self-assembled monolayers in organic electronics

Promotor(s): prof.dr. D.M. de Leeuw, prof.dr.ir. P.W.M. Blom

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Plastic elektronica uit zichzelf-assemblerende monolagen

In de afgelopen jaren hebben organische (plastic) halfgeleiders steeds meer aandacht gekregen vanwege mogelijk gebruik in elektronische toepassingen zoals zonnecellen, LED’s en veldeffect transistors. Ze kunnen goedkoop op grote schaal gefabriceerd worden en hebben goede mechanische eigenschappen.

Een veelbelovende techniek voor de fabricage van organische elektronica is ‘bottom-up self-assembled monolayer’ (SAMs), waarbij moleculen zichzelf formeren in complexe patronen en structuren zonder menselijke interventie.

Ondanks het feit dat een SAM bestaat uit maar één laag moleculen, kunnen SAMs de macroscopische mechanische en elektrische eigenschappen van een oppervlak veranderen. SAMs zijn aangebracht op de elektrodes om de werkfunctie te manipuleren. De injectie van lading in de halfgeleider kan zo worden verbeterd of onderdrukt.

Het regelen van de drempelspanning in OFETs (organic field-effect transistors) kan ook door middel van SAMs. SAMs die zijn gemaakt van geconjugeerde moleculen kunnen functioneren als halfgeleidende lagen in een OFET. Uit het onderzoek blijkt dat werkende OFETs met slechts een monolaag halfgeleider verrassend genoeg kunnen worden gemaakt door middel van spincoaten.

Fatemeh Gholamrezaie (Iran, 1982) studeerde nanoscience in Groningen. Zij voerde het onderzoek uit bij het Zernike Institute for Advanced Materials. Gholamrezaie gaat door als postdoc aan de TU Eindhoven.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 17 mei 2018

  Kans op langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan bij natuurlijk overlijden

  Vermissing van een dierbare leidt in ongeveer de helft van de gevallen tot langdurige psychologische klachten bij achterblijvers. De kans op ontstaan van een langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan na een natuurlijk overlijden...

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...