Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Self-assembled monolayers in organic electronics

05 oktober 2012

Promotie: mw. F. Gholamrezaie, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Self-assembled monolayers in organic electronics

Promotor(s): prof.dr. D.M. de Leeuw, prof.dr.ir. P.W.M. Blom

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Plastic elektronica uit zichzelf-assemblerende monolagen

In de afgelopen jaren hebben organische (plastic) halfgeleiders steeds meer aandacht gekregen vanwege mogelijk gebruik in elektronische toepassingen zoals zonnecellen, LED’s en veldeffect transistors. Ze kunnen goedkoop op grote schaal gefabriceerd worden en hebben goede mechanische eigenschappen.

Een veelbelovende techniek voor de fabricage van organische elektronica is ‘bottom-up self-assembled monolayer’ (SAMs), waarbij moleculen zichzelf formeren in complexe patronen en structuren zonder menselijke interventie.

Ondanks het feit dat een SAM bestaat uit maar één laag moleculen, kunnen SAMs de macroscopische mechanische en elektrische eigenschappen van een oppervlak veranderen. SAMs zijn aangebracht op de elektrodes om de werkfunctie te manipuleren. De injectie van lading in de halfgeleider kan zo worden verbeterd of onderdrukt.

Het regelen van de drempelspanning in OFETs (organic field-effect transistors) kan ook door middel van SAMs. SAMs die zijn gemaakt van geconjugeerde moleculen kunnen functioneren als halfgeleidende lagen in een OFET. Uit het onderzoek blijkt dat werkende OFETs met slechts een monolaag halfgeleider verrassend genoeg kunnen worden gemaakt door middel van spincoaten.

Fatemeh Gholamrezaie (Iran, 1982) studeerde nanoscience in Groningen. Zij voerde het onderzoek uit bij het Zernike Institute for Advanced Materials. Gholamrezaie gaat door als postdoc aan de TU Eindhoven.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws

 • 20 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...