Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Stress and cognition. Mechanisms regulating memory and empathy

01 oktober 2012

Promotie: mw. P. Atsak, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Stress and cognition. Mechanisms regulating memory and empathy

Promotor(s): prof.dr. B. Roozendaal, prof.dr. C.M. Keysers

Faculteit: Medische Wetenschappen

‘Cannabissysteem’ in de hersenen helpt herinneringen te verdringen

Het endocannabinoïde systeem in onze hersenen speelt wellicht een rol bij het ‘verdringen’ van herinneringen, zo blijkt uit het onderzoek van Piray Atsak. Dit biedt wellicht aanknopingspunten voor een nieuwe behandeling voor het posttraumatisch stress syndroom (PTSS). En misschien verklaart het ook waarom mensen die traumatische ervaringen hebben doorgemaakt relatief veel cannabis gebruiken.

Niet al onze herinneringen zijn even sterk. Emotionele en traumatische levenservaringen worden beter opgeslagen in ons geheugen dan alledaagse gebeurtenissen. Ook is bekend dat stress, bijvoorbeeld tijdens een examen of een sollicitatiegesprek, het oproepen van informatie uit ons geheugen kan verminderen. Het was al bekend dat de stresshormonen glucocorticoïden en adrenaline de verwerking van herinneringen via een ‘langzaam mechanisme’ (genexpressie) beïnvloeden.

Recent onderzoek toonde aan dat er ook een snel mechanisme moet zijn. Piray Atsak bracht de details hiervan in kaart. Zij stelt vast dat het endocannabinoïde systeem, een snelwerkend lipide-systeem in de hersenen, onmisbaar is bij deze snelle geheugeneffecten van glucocorticoïden. Het endocannabinoïde systeem is vooral bekend vanwege de psychoactieve effecten van cannabis. De bevindingen kunnen niet alleen leiden tot nieuwe inzichten bij het bestrijden van emotionele of traumatische geheugenprocessen bij mensen met een posttraumatische stressstoornis, maar kunnen wellicht ook verklaren waarom het gebruik van cannabis zo hoog is in mensen met traumatische levenservaringen.

Piray Atsak (Turkije, 1981) studeerde biologie te Izmir. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Neurowetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door NWO en de Jan Kornelis de Cock Stichting. Atsak werkt inmiddels als postdoc aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...

 • 09 augustus 2018

  Ben Feringa vanavond in boekenprogramma op NPO 1

  Ben Feringa vanavond in boekenprogramma op NPO 1

 • 27 juli 2018

  Duizenden studenten starten hun studietijd met 'Meatless Monday'

  Op 13 augustus gaat de 50e KEI-week van start en al op de eerste dag worden deelnemende studenten gestimuleerd om geen vlees te eten: de Meatless Monday. Alle KEI-groepjes kunnen in de filialen van Albert Heijn in Groningen speciaal samengestelde vegetarische...