Stress and cognition. Mechanisms regulating memory and empathy
Promotie: mw. P. Atsak, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Stress and cognition. Mechanisms regulating memory and empathy
Promotor(s): prof.dr. B. Roozendaal, prof.dr. C.M. Keysers
Faculteit: Medische Wetenschappen
‘Cannabissysteem’ in de hersenen helpt herinneringen te verdringen
Het endocannabinoïde systeem in onze hersenen speelt wellicht een rol bij het ‘verdringen’ van herinneringen, zo blijkt uit het onderzoek van Piray Atsak. Dit biedt wellicht aanknopingspunten voor een nieuwe behandeling voor het posttraumatisch stress syndroom (PTSS). En misschien verklaart het ook waarom mensen die traumatische ervaringen hebben doorgemaakt relatief veel cannabis gebruiken.
Niet al onze herinneringen zijn even sterk. Emotionele en traumatische levenservaringen worden beter opgeslagen in ons geheugen dan alledaagse gebeurtenissen. Ook is bekend dat stress, bijvoorbeeld tijdens een examen of een sollicitatiegesprek, het oproepen van informatie uit ons geheugen kan verminderen. Het was al bekend dat de stresshormonen glucocorticoïden en adrenaline de verwerking van herinneringen via een ‘langzaam mechanisme’ (genexpressie) beïnvloeden.
Recent onderzoek toonde aan dat er ook een snel mechanisme moet zijn. Piray Atsak bracht de details hiervan in kaart. Zij stelt vast dat het endocannabinoïde systeem, een snelwerkend lipide-systeem in de hersenen, onmisbaar is bij deze snelle geheugeneffecten van glucocorticoïden. Het endocannabinoïde systeem is vooral bekend vanwege de psychoactieve effecten van cannabis. De bevindingen kunnen niet alleen leiden tot nieuwe inzichten bij het bestrijden van emotionele of traumatische geheugenprocessen bij mensen met een posttraumatische stressstoornis, maar kunnen wellicht ook verklaren waarom het gebruik van cannabis zo hoog is in mensen met traumatische levenservaringen.
Piray Atsak (Turkije, 1981) studeerde biologie te Izmir. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Neurowetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door NWO en de Jan Kornelis de Cock Stichting. Atsak werkt inmiddels als postdoc aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 00:58 |
Meer nieuws
-
02 juli 2025
Relinde Weil herbenoemd als lid van Raad van Toezicht RUG
Het heeft de Minister behaagd Relinde Weil te benoemen voor een tweede termijn als lid van de Raad van Toezicht RUG.
-
01 juli 2025
Khalaf Alkhalaf Alumnus van het Jaar 2025
Khalaf Alkhalaf is verkozen tot Alumnus van het Jaar 2025 van de RUG. Hij krijgt de prijs voor zijn inzet voor een goede opvang en begeleiding van vluchtelingen in Nederland en de inspirerende manier waarop hij zijn ervaringen en kennis deelt met...