Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Eenvoudige emotiemeter voorspelt terugval depressie even goed als klinisch interview

08 oktober 2012

Depressie is een veelvoorkomende aandoening met na herstel een hoge kans op terugval. Onderzoek van de afdeling Klinische Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen (i.s.m. de afdeling Psychiatrie van het AMC) dat deze week verschijnt in PLoS One toont aan dat depressieve terugval even goed te voorspellen is met een eenvoudige emotiemeter als met de gouden standaard, namelijk een klinisch interview.

In totaal zijn 172 patiënten die hersteld zijn van een depressie tot 5,5-jaar gevolgd. Patiënten die op één meetmoment hun stemming somberder inschaalden met een eenvoudige emotiemeter bleken sneller terug te vallen in de depressie. Lang werd gedacht dat met name schommelingen in emotie een kwetsbaarheidsfactor was voor terugval. De resultaten van huidig onderzoek stellen ter discussie of emotionele reactiviteit wel zo cruciaal is.

De emotiemeter is wonderlijk eenvoudig; het is een schaal – weergegeven als een thermometer – waarop de patiënt zijn stemming aankruist. Het bleek dat deze emotiemeter de tijd tot terugval over 5,5-jaar zelfs even goed voorspelt als de gouden standaard om depressieve symptomatologie in kaart te brengen, namelijk de Hamilton Depression Rating Scale. Een sombere stemming op één moment lijkt daarmee een goede voorspeller en eenvoudiger te meten dan gedifferentieerde symptomatologie zoals die door clinici wordt vastgesteld.

Deze vondst heeft implicaties voor onderzoek naar het ontstaan van depressie en triggers voor terugval en bovendien voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor depressie. De emotiethermometer is een eenvoudig en tijdbesparend instrument die door mensen met depressies zelf eenvoudig gebruikt kan worden. Momenteel onderzoekt de Rijksuniversiteit Groningen in vervolgonderzoek de verschillende toepassingsmogelijkheden (zoals via SMS en internet) van de emotiemeter in landelijke studies (www.doorbreek-depressie.nl).

Noot voor de pers

Meer informatie: drs. Gerard van Rijsbergen
Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:34

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 09 oktober 2018

  Er gaat al 80 jaar niets boven de Groningse sociologen

  De afdeling Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen bestaat 80 jaar. Dit viert de afdeling met studenten, stafleden en alumni op vrijdag 12 oktober met een feestelijk programma in het Grand Theater in Groningen.

 • 08 oktober 2018

  Onder de 1,5 graad temperatuurstijging: ‘Met snel en daadkrachtig handelen kan het nog’

  De temperatuurstijging wereldwijd onder de anderhalve graad houden: het heeft veel voordelen en het kan nog, maar dan moeten we snel en daadkrachtig optreden. Dat concludeert het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in haar laatste rapport,...