Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Eenvoudige emotiemeter voorspelt terugval depressie even goed als klinisch interview

08 oktober 2012

Depressie is een veelvoorkomende aandoening met na herstel een hoge kans op terugval. Onderzoek van de afdeling Klinische Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen (i.s.m. de afdeling Psychiatrie van het AMC) dat deze week verschijnt in PLoS One toont aan dat depressieve terugval even goed te voorspellen is met een eenvoudige emotiemeter als met de gouden standaard, namelijk een klinisch interview.

In totaal zijn 172 patiënten die hersteld zijn van een depressie tot 5,5-jaar gevolgd. Patiënten die op één meetmoment hun stemming somberder inschaalden met een eenvoudige emotiemeter bleken sneller terug te vallen in de depressie. Lang werd gedacht dat met name schommelingen in emotie een kwetsbaarheidsfactor was voor terugval. De resultaten van huidig onderzoek stellen ter discussie of emotionele reactiviteit wel zo cruciaal is.

De emotiemeter is wonderlijk eenvoudig; het is een schaal – weergegeven als een thermometer – waarop de patiënt zijn stemming aankruist. Het bleek dat deze emotiemeter de tijd tot terugval over 5,5-jaar zelfs even goed voorspelt als de gouden standaard om depressieve symptomatologie in kaart te brengen, namelijk de Hamilton Depression Rating Scale. Een sombere stemming op één moment lijkt daarmee een goede voorspeller en eenvoudiger te meten dan gedifferentieerde symptomatologie zoals die door clinici wordt vastgesteld.

Deze vondst heeft implicaties voor onderzoek naar het ontstaan van depressie en triggers voor terugval en bovendien voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor depressie. De emotiethermometer is een eenvoudig en tijdbesparend instrument die door mensen met depressies zelf eenvoudig gebruikt kan worden. Momenteel onderzoekt de Rijksuniversiteit Groningen in vervolgonderzoek de verschillende toepassingsmogelijkheden (zoals via SMS en internet) van de emotiemeter in landelijke studies (www.doorbreek-depressie.nl).

Noot voor de pers

Meer informatie: drs. Gerard van Rijsbergen
Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:34
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Schaatsprestaties voorspellen met geautomatiseerde analyses

  Sport, wetenschap en het bedrijfsleven zetten de eerste stap richting digitalisering van de schaatssport. De kracht van deze samenwerking is dat iedere partij zich kan focussen op zijn eigen expertise. Mede dankzij de Data Services Hub van KPN kunnen...

 • 22 februari 2018

  Op zoek naar ons zesde zintuig: timing

  Hedderik van Rijn, adjunct-hoogleraar Cognitieve Wetenschappen en Neurowetenschappen, kreeg in 2017 een prestigieuze NWO Vici-beurs toegekend. Hij kreeg anderhalf miljoen euro voor zijn onderzoek naar hoe mensen hun handelen timen. De bestaande theorie...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...