Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Klaus Linkenkaer-Hansen - Neuronal network dynamics and brain function

11 september 2012
Critical-state dynamics have recently gained widespread interest in neuroscience. It is an attractive framework for understanding variability in neuronal systems, which often exhibits power-law scaling. For example, ongoing neuronal oscillations in the alpha-frequency band (8–13 Hz) exhibit power-law scaling in the burst duration, and long-range temporal correlations. Importantly, the meta-stability of systems balancing at this critical edge is computationally beneficial. In this presentation, we will first introduce the concept of criticality and explain why criticality in mass-neuronal and cognitive dynamics is expected from mechanistic and functional points of views. I will illustrate with computational models how critical behaviour can emerge in neuronal networks producing oscillations, and give empirical examples of the functional implications. Finally, I will show how the framework of criticality has produced new biomarkers for the study of brain-related disorders.
Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:05

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...

 • 24 augustus 2018

  Bart van Wees benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

  Prof.dr.ir. Bart van Wees is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.