Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Imaging of tumor vascularization and related hypoxia. Preclinical and clinical studies

17 september 2012

Promotie: dhr. G. Mees, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Imaging of tumor vascularization and related hypoxia. Preclinical and clinical studies

Promotor(s): prof.dr. C. van de Wiele, prof.dr. R.A.J.O. Dierckx

Faculteit: Medische Wetenschappen

Zuurstofgebrek en bloedvatvorming in tumoren nader in kaart

Tumoren groeien soms zo snel dat de bloedtoevoer de groei niet meer ‘bijhoudt’. Zo ontstaan delen in de tumor waar de zuurstofconcentratie lager is. Deze zogenoemde ‘hypoxische’ delen van de tumor zijn moeilijker te bestrijden met chemotherapie of bestraling.

Gilles Mees onderzocht nieuwe mogelijkheden om tumordelen met verminderde zuurstofvoorziening (tumorale hypoxie) in kaart te brengen met behulp van de PET-scan. Meerdere PET-tracervloeistoffen zijn speciaal ontwikkeld om tumorale hypoxie in kaart te brengen. Mees onderzocht of ook een algemeen toegepaste tracer voor de detectie van kankercellen gebruikt kan worden om tumorale hypoxie mee in kaart te brengen. Deze tracer, [18F]FDG-PET, brengt de stofwisseling in tumorcellen in kaart.

Mees stelt vast dat er een samenhang lijkt te bestaan tussen opname van [18F]FDG en hypoxie. De verkregen inzichten in deze samenhang kunnen beeldvorming met [18F]FDG-PET wellicht verbeteren. De tracer lijkt echter niet betrouwbaar genoeg om hypoxie mee in kaart te brengen.

Ook evalueert Mees een nieuwe tracer, 99mTc-(CO)3 His-CNA35, die ontwikkeld is om bloedvatvorming in tumoren mee in kaart te brengen. Hij stelt vast dat deze tracer stabiel en functioneel is en een betrouwbare inschatting geeft van de bestaande tumorale vasculatuur. Met hulp van deze tracer kunnen tumoren wellicht effectiever bestreden worden en kan misschien ook het inzicht in tumorale hypoxie vergroot worden.

Gilles Mees (België 1984) studeerde Biomedische Wetenschappen en Moleculaire Biotechnologie. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Universiteit Gent (België). Mees werkt thans als wetenschappelijk medewerker aan het Universitair Ziekenhuis te Gent, België.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws