Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Enlightenment of the universe: the interplay between dark energy, the first stars and black holes

21 september 2012

Promotie: mw. A. Aykutalp, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Enlightenment of the universe: the interplay between dark energy, the first stars and black holes

Promotor(s): prof.dr. M. Spaans

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Donkere energie en zwarte gaten

In haar proefschrift bestudeert Aycin Aykutalp de aard van donkere energie en de vorming van de eerste sterren in sterrenstelsels met supermassieve zwarte gaten in hun centra. Zij verrichtte daarbij onderzoek naar de relatie tussen de dichtheid van donkere energie (het heelal bestaat voor 73 procent uit donkere energie; de aard daarvan is nog onbekend) en het totale aantal zwarte gaten in het heelal.

Aycin Aykutalp (Turkije, 1980) studeerde sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Kapteyn Instituut van de RUG. Na afronding van het proefschrift zet zij haar wetenschappelijke loopbaan voort als postdoc bij de Scuola Normale Superior in Pisa, Italië.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...