Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Enlightenment of the universe: the interplay between dark energy, the first stars and black holes

21 september 2012

Promotie: mw. A. Aykutalp, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Enlightenment of the universe: the interplay between dark energy, the first stars and black holes

Promotor(s): prof.dr. M. Spaans

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Donkere energie en zwarte gaten

In haar proefschrift bestudeert Aycin Aykutalp de aard van donkere energie en de vorming van de eerste sterren in sterrenstelsels met supermassieve zwarte gaten in hun centra. Zij verrichtte daarbij onderzoek naar de relatie tussen de dichtheid van donkere energie (het heelal bestaat voor 73 procent uit donkere energie; de aard daarvan is nog onbekend) en het totale aantal zwarte gaten in het heelal.

Aycin Aykutalp (Turkije, 1980) studeerde sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Kapteyn Instituut van de RUG. Na afronding van het proefschrift zet zij haar wetenschappelijke loopbaan voort als postdoc bij de Scuola Normale Superior in Pisa, Italië.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...