Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Enlightenment of the universe: the interplay between dark energy, the first stars and black holes

21 september 2012

Promotie: mw. A. Aykutalp, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Enlightenment of the universe: the interplay between dark energy, the first stars and black holes

Promotor(s): prof.dr. M. Spaans

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Donkere energie en zwarte gaten

In haar proefschrift bestudeert Aycin Aykutalp de aard van donkere energie en de vorming van de eerste sterren in sterrenstelsels met supermassieve zwarte gaten in hun centra. Zij verrichtte daarbij onderzoek naar de relatie tussen de dichtheid van donkere energie (het heelal bestaat voor 73 procent uit donkere energie; de aard daarvan is nog onbekend) en het totale aantal zwarte gaten in het heelal.

Aycin Aykutalp (Turkije, 1980) studeerde sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Kapteyn Instituut van de RUG. Na afronding van het proefschrift zet zij haar wetenschappelijke loopbaan voort als postdoc bij de Scuola Normale Superior in Pisa, Italië.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws