Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Enlightenment of the universe: the interplay between dark energy, the first stars and black holes

21 september 2012

Promotie: mw. A. Aykutalp, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Enlightenment of the universe: the interplay between dark energy, the first stars and black holes

Promotor(s): prof.dr. M. Spaans

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Donkere energie en zwarte gaten

In haar proefschrift bestudeert Aycin Aykutalp de aard van donkere energie en de vorming van de eerste sterren in sterrenstelsels met supermassieve zwarte gaten in hun centra. Zij verrichtte daarbij onderzoek naar de relatie tussen de dichtheid van donkere energie (het heelal bestaat voor 73 procent uit donkere energie; de aard daarvan is nog onbekend) en het totale aantal zwarte gaten in het heelal.

Aycin Aykutalp (Turkije, 1980) studeerde sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Kapteyn Instituut van de RUG. Na afronding van het proefschrift zet zij haar wetenschappelijke loopbaan voort als postdoc bij de Scuola Normale Superior in Pisa, Italië.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...