Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Laser trapping of sodium isotopes for a high-precision B-decay experiment

14 september 2012

Promotie: dhr. W.L. Kruithof, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Laser trapping of sodium isotopes for a high-precision B-decay experiment

Promotor: prof.dr. H.W.E.M. Wilschut

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Atoomval KVI werkt met vereiste nauwkeurigheid

In zijn proefschrift beschrijft Wilbert Kruithof twee belangrijke stappen in de realisatie van een hoge-precisietest van het Standaardmodel van de deeltjesfysica bij lage energie.

De tijdomkeersymmetrie van het Standaardmodel van de elementaire deeltjesfysica kan worden getest door correlaties te meten tussen de deeltjes die ontstaan bij vervallende radioactieve atomen. Op het Kernfysisch Versneller Instituut kan een dergelijke test worden uitgevoerd met 21Na atomen. Om een hoge nauwkeurigheid te bereiken worden de atomen tot stilstand gebracht door ze te vangen met laserlicht. Om de vereiste precisie te bereiken in de uiteindelijke meting moeten de online geproduceerde 21Na-ionen worden geneutraliseerd en gevangen met een efficiëntie van 1 procent. In een tweede stap moeten nagenoeg alle gevangen 21Na atomen naar een tweede atoomval worden getransporteerd, waar in een afgeschermde omgeving de correlatiemetingen kunnen plaatsvinden. Het proefschrift laat zien dat de beoogde efficiëntie van deze twee stappen bereikt kan worden met de huidige opstelling.

Wilbert Kruithof (Steenwijk, 1983) studeerde natuur- en sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kernfysische Versneller Instituut (KVI) van de RUG en gefinancierd door FOM en NWO.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws