Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Linking gene polymorphisms with COPD onset and pathology

10 september 2012

Promotie: mw. S.E. Budulac, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Linking gene polymorphisms with COPD onset and pathology

Promotor(s): prof.dr. H.M. Boezen, prof.dr. D.S. Postma, prof.dr. W. Timens

Faculteit: Medische Wetenschappen

Genetische oorzaken COPD nader in kaart gebracht

Chronische obstructieve longziekte (COPD) staat in de top vijf van doodsoorzaken in Europa. De ziekte leidt tot een versnelde afname van de longfunctie, en bij sommige patiënten ook tot hoesten, slijm en kortademigheid. Roken is de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van COPD, maar niet alle rokers krijgen COPD.

Simona Budulac onderzocht hoe het kan dat sommige rokers wel en sommige rokers geen COPD ontwikkelen. Hiertoe ging ze op zoek naar genetische (erfelijke) eigenschappen die het ontstaan van de ziekte kunnen helpen verklaren. Ze onderzocht een aantal genetische varianten (zogenaamde single nucleotide polymorfismen, SNPs) die veranderingen in het niveau en daling van de longfunctie in de algemene bevolking en bij patiënten met COPD verklaren. De promovenda stelt vast dat varianten in het multidrug resistance-associated protein 1 (MRP1), de Toll-like receptors (TLR2 and TLR4), het Hedgehog-interacting protein (HHIP) en de nicotinic acetylcholine receptor (nAChR) een rol lijken te spelen in het ontstaan en de ernst van COPD.

De mechanismen die ten grondslag liggen aan het ontstaan van COPD, zijn hiermee nader in kaart gebracht. Of de bevindingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe therapie tegen COPD, zal verder onderzoek moeten uitwijzen.

Simona Budulac (Roemenië, 1980) studeerde geneeskunde te Iasi, Roemenië. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Epidemiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE en GRIAC Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Astma Fonds.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...