Nanoparticles and stem cells for drug delivery to the brain
Promotie: mw. K. Stojanov, 11.00 uur, Grote Vergaderzaal, Oude Boteringestraat 44, Groningen
Proefschrift: Nanoparticles and stem cells for drug delivery to the brain
Promotor(s): prof.dr. D. Hoekstra, prof.dr. R.A.J.O. Dierckx
Faculteit: Medische Wetenschappen
Behandeling hersenaandoeningen mogelijk effectiever met nanodeeltjes
De behandeling van hersenaandoeningen, zoals Parkinson, MS en hersentumoren, wordt bemoeilijkt door de bloed-hersenbarrière (BBB). Dit is een soort filter dat voorkomt dat schadelijke stoffen de hersenen bereiken, maar dat helaas ook het merendeel van de medicijnen afvangt.
Katica Stojanov onderzocht hoe de BBB ‘omzeild’ kan worden. Ze ontdekte dat de afgifte van medicijnen in de hersenen wellicht kan worden verbeterd door de medicijnen te verpakken in natuurlijke nanodeeltjes, gemaakt van celmembranen van neurale stamcellen. Deze deeltjes worden door de BBB niet als vijandig herkend en niet afgevangen. Ook synthetische nanodeeltjes, gebaseerd op polymeren (meer specifiek: GM1-getargete polymersomen), lijken medicijnafgifte in de hersenen te verbeteren, zo stelt Stojanov vast.
Het onderzoek van Stojanov vergroot ook het inzicht in technieken waarmee de afgifte van medicijnen in de hersenen beter in beeld kan worden gebracht. De promovenda verwacht dat het onderzoek naar de behandeling van hersenziekten hiermee in een stroomversnelling kan raken.
Katica Stojanov (Servië, 1981) studeerde moleculaire biologie en fysiologie te Belgrado. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE en het Top Institute Pharma. Stojanov werkt inmiddels als Application Scientist voor Cambridge Cell Networks.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:03 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.