Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Valorisation of Indonesian plant oil resources

07 september 2012

Promotie: dhr. L. Daniel, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Valorisation of Indonesian plant oil resources

Promotor(s): prof.dr. H.J. Heeres, prof.dr. R. Manurung

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Niet-eetbare Jatropha-olie voor winterharde biodiesel

Plantaardige oliën zijn aantrekkelijk als grondstof voor de productie van biobrandstoffen, groene chemicaliën en duurzame materialen. De oliën van de Jatropha curcas en Sterculia foetida bomen zijn in vergelijking met palm- en zonnebloemolie bijzonder geschikt omdat ze niet eetbaar zijn en daarom niet concurreren met voedingsmiddelen.

Het proefschrift van Louis Daniel beschrijft experimenteel onderzoek naar het gebruik van Jatropha curcas en Sterculia foetida olie en het residu van de zaden na de extractie van de olie. Daniel toont aan dat Jatropha curcas olie met behulp van katalyse omgezet kan worden zodat de producteigenschappen verbeteren. Deze oliën kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om biodiesel winterhard te maken.

In het onderzoek is ook gekeken naar een interessante syntheseroute naar biodiesel, waarbij gebruik gemaakt wordt van metaalkatalysatoren. Er wordt aangetoond dat deze synthese goed resultaat oplevert. De Sterculia foetida olie, die een zeer reactieve cyclopropeengroep bevat, is met succes gemodificeerd via een breed scala aan katalytische methodes om zo oliën met verbeterde eigenschappen te verkrijgen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2019

  Hulp bij de opvoeding vertraagt veroudering bij vogelvrouwen

  De zeldzame Seychellen rietzanger leeft in groepen. In elke groep bevinden zich één dominant mannetje en één dominant vrouwtje die zich voortplanten. Als er in de groep helpers zijn die assisteren bij het broeden en voeren van de jongen, verouderen...

 • 20 maart 2019

  Implementatie Best Practice 2020

  De aanbesteding voor hetnieuwe bedrijfsvoeringsysteem voor Finance en HR is afgerond.

 • 18 maart 2019

  Gekooide moleculaire motoren werken samen

  Chemici van de RUG zijn er in geslaagd om een groot aantal door licht aangedreven motoren samen te brengen in een soort kooi-achtige vaste 3D structuur, een metaal-organisch raamwerk. De ontdekking is op 18 maart gepubliceerd in het tijdschrift Nature...