Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Valorisation of Indonesian plant oil resources

07 september 2012

Promotie: dhr. L. Daniel, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Valorisation of Indonesian plant oil resources

Promotor(s): prof.dr. H.J. Heeres, prof.dr. R. Manurung

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Niet-eetbare Jatropha-olie voor winterharde biodiesel

Plantaardige oliën zijn aantrekkelijk als grondstof voor de productie van biobrandstoffen, groene chemicaliën en duurzame materialen. De oliën van de Jatropha curcas en Sterculia foetida bomen zijn in vergelijking met palm- en zonnebloemolie bijzonder geschikt omdat ze niet eetbaar zijn en daarom niet concurreren met voedingsmiddelen.

Het proefschrift van Louis Daniel beschrijft experimenteel onderzoek naar het gebruik van Jatropha curcas en Sterculia foetida olie en het residu van de zaden na de extractie van de olie. Daniel toont aan dat Jatropha curcas olie met behulp van katalyse omgezet kan worden zodat de producteigenschappen verbeteren. Deze oliën kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om biodiesel winterhard te maken.

In het onderzoek is ook gekeken naar een interessante syntheseroute naar biodiesel, waarbij gebruik gemaakt wordt van metaalkatalysatoren. Er wordt aangetoond dat deze synthese goed resultaat oplevert. De Sterculia foetida olie, die een zeer reactieve cyclopropeengroep bevat, is met succes gemodificeerd via een breed scala aan katalytische methodes om zo oliën met verbeterde eigenschappen te verkrijgen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws