Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Pregnancy and outcome in women with congenital heart disease

05 september 2012

Promotie: dhr. A. Balci, 14.30 uur, Grote Vergaderzaal, Oude Boteringestraat 44, Groningen

Proefschrift: Pregnancy and outcome in women with congenital heart disease

Promotor(s): prof.dr. D.J. van Veldhuisen, prof.dr. J.G. Aarnoudse

Faculteit: Medische Wetenschappen

Zwangerschap bij aangeboren hartafwijking: risico’s nader in kaart gebracht

Aangeboren hartafwijkingen zijn steeds beter te behandelen. Patiënten leven gemiddeld langer en ondervinden minder hinder van hun afwijking. Toch blijven er situaties waarin aangeboren hartafwijkingen risico’s veroorzaken. Zwangerschap is daarvan een voorbeeld.

Ali Balci onderzocht hoe zwangerschapscomplicaties bij vrouwen met een aangeboren hartafwijking beter voorspeld kunnen worden. Hij zette alle voorspellers op een rijtje, om zich vervolgens te concentreren op vrouwen met de tetralogie van Fallot, een relatief veel voorkomende hartafwijking, waarbij onder andere de twee hartkamers met elkaar verbonden zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat het risico op complicaties door aangeboren hartafwijkingen in het algemeen verhoogd is, zeker wanneer de moeder hartmedicatie gebruikt. Hartritmestoornis en verhoogde bloeddruk zijn de meest voorkomende complicaties bij de moeders. Voor het kind zijn vroeggeboorte, groeivertraging en sterfte de belangrijkste bedreigingen. Balci stelt vast dat de weerstand in de bloedvaten van de baarmoeder en de navelstreng bij vrouwen met een aangeboren hartafwijking hoger is dan bij gezonde vrouwen. Dit vergroot het risico op complicaties. Van de bestaande risicoschattingsmodellen blijkt het aangepaste model van de Wereld Gezondheidsorganisatie het meest adequate, zo concludeert de promovendus.

De inzichten uit dit onderzoek kunnen cardiologen, obstetrici, verloskundigen, huisartsen, anesthesiologen en kinderartsen helpen om risico’s beter in te schatten en de zorg aan zwangere vrouwen met een aangeboren hartwijking te verbeteren.

Ali Balci (Apeldoorn, 1976) studeerde geneeskunde en epidemiologie te Nijmegen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen de onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting en de ICIN. Inmiddels werkt Balci als arts-assistent in de Isala Klinieken te Zwolle, waar hij binnenkort begint met zijn opleiding tot cardioloog.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...