Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Pregnancy and outcome in women with congenital heart disease

05 september 2012

Promotie: dhr. A. Balci, 14.30 uur, Grote Vergaderzaal, Oude Boteringestraat 44, Groningen

Proefschrift: Pregnancy and outcome in women with congenital heart disease

Promotor(s): prof.dr. D.J. van Veldhuisen, prof.dr. J.G. Aarnoudse

Faculteit: Medische Wetenschappen

Zwangerschap bij aangeboren hartafwijking: risico’s nader in kaart gebracht

Aangeboren hartafwijkingen zijn steeds beter te behandelen. Patiënten leven gemiddeld langer en ondervinden minder hinder van hun afwijking. Toch blijven er situaties waarin aangeboren hartafwijkingen risico’s veroorzaken. Zwangerschap is daarvan een voorbeeld.

Ali Balci onderzocht hoe zwangerschapscomplicaties bij vrouwen met een aangeboren hartafwijking beter voorspeld kunnen worden. Hij zette alle voorspellers op een rijtje, om zich vervolgens te concentreren op vrouwen met de tetralogie van Fallot, een relatief veel voorkomende hartafwijking, waarbij onder andere de twee hartkamers met elkaar verbonden zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat het risico op complicaties door aangeboren hartafwijkingen in het algemeen verhoogd is, zeker wanneer de moeder hartmedicatie gebruikt. Hartritmestoornis en verhoogde bloeddruk zijn de meest voorkomende complicaties bij de moeders. Voor het kind zijn vroeggeboorte, groeivertraging en sterfte de belangrijkste bedreigingen. Balci stelt vast dat de weerstand in de bloedvaten van de baarmoeder en de navelstreng bij vrouwen met een aangeboren hartafwijking hoger is dan bij gezonde vrouwen. Dit vergroot het risico op complicaties. Van de bestaande risicoschattingsmodellen blijkt het aangepaste model van de Wereld Gezondheidsorganisatie het meest adequate, zo concludeert de promovendus.

De inzichten uit dit onderzoek kunnen cardiologen, obstetrici, verloskundigen, huisartsen, anesthesiologen en kinderartsen helpen om risico’s beter in te schatten en de zorg aan zwangere vrouwen met een aangeboren hartwijking te verbeteren.

Ali Balci (Apeldoorn, 1976) studeerde geneeskunde en epidemiologie te Nijmegen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen de onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting en de ICIN. Inmiddels werkt Balci als arts-assistent in de Isala Klinieken te Zwolle, waar hij binnenkort begint met zijn opleiding tot cardioloog.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 00:59
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 april 2024

    PET-scan expert Jan Pruim benoemd tot Officier in Orde van Oranje Nassau

    Hoogleraar medische beeldvorming Jan Pruim is bij zijn afscheid van het UMCG benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De koninklijke versierselen werden hem op woensdag 17 april uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling van de gemeente...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...