Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Heinekenprijswinnaar William Laurance komt naar Groningen

20 september 2012

Topecoloog en wetenschappelijk klokkenluider prof. dr. William Laurance komt naar Groningen. Laurance zette als wetenschapper de ontbossing van het tropisch regenwoud op de kaart. Hij verzamelde en publiceerde de harde getallen over het verlies van biodiversiteit bij bosfragmentatie. Als geen ander wist hij belangrijke natuurbeschermingsboodschappen inhoudelijk voor het voetlicht te krijgen.

Om deze redenen zal Laurance op donderdag 27 september de tweejaarlijkse Heineken Prijs voor de Milieuwetenschappen in Amsterdam in ontvangst nemen. De dag ervoor, op woensdag 26 september 2012, is hij te gast bij de Rijksuniversiteit Groningen als deelnemer aan een aan hem gewijd symposium Relevant ecological research: Unwelcome messages for a world in transition? William F. Laurance (54 jaar) is als Distinguished Research Professor en Australian Laureate verbonden aan de James Cook University in Cairns, Australië.

De uitkomsten van ecologisch onderzoek leiden niet zelden tot voorstellen voor concrete natuurbeschermingsmaatregelen, of de roep om politiek engagement voor het behoud van biodiversiteit. Dit maakt ecologen kwetsbaar, want heel vaak worden ze gezien als belanghebbenden in het maatschappelijke debat. In dit symposium worden de onafhankelijkheid van ecologen, en van de conclusies die zij trekken, aan de kaak gesteld. Wat maakt of breekt hun autoriteit in politieke en maatschappelijke debatten? Waarom is ecologisch onderzoek zo belangrijk?

De voordracht van Laurance wordt voorafgegaan door bijdragen van prof. dr. Han Olff (directeur van het Centrum voor Ecologische en Evolutionaire Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen), Maarten Hajer (directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, Johan van de Gronden (directeur van het Wereld Natuur Fonds), Peter Herman (Waddenacademie en NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek Waddenacademie) en de winnaar van de 2012 Young Heineken Award for Environmental Sciences, dr. Tjisse van der Heide (bioloog aan Rijksuniversiteit Groningen).

Zie ook: KNAW

Noot voor de pers

Informatie:

J.G. Rietveld, Dierecologie RUG

Prof. dr. T. Piersma, Dierecologie RUG, 06-18910352, theunis.piersma@nioz.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:28
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 17 mei 2018

  Kans op langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan bij natuurlijk overlijden

  Vermissing van een dierbare leidt in ongeveer de helft van de gevallen tot langdurige psychologische klachten bij achterblijvers. De kans op ontstaan van een langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan na een natuurlijk overlijden...

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...