Bij vroege psychische aandoening later meer kans op een laag huishoudinkomen
Mensen met een psychische aandoening in hun kindertijd of adolescentie hebben in hun volwassenheid meer kans op een laag huishoudinkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut en de Rijksuniversiteit Groningen.
De onderzoekers maakten gebruik van de gegevens van 37.700 volwassen respondenten uit 22 landen - zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden - die aan de 'WHO World Mental Health Surveys' meedoen. Dit is een wereldwijde psychiatrisch-epidemiologische studie in de algemene bevolking, inclusief Nederland. In de 22 landen werd hetzelfde instrument gebruikt om psychische aandoeningen te bepalen.
In Nederland lag de projectleiding bij het Trimbos-instituut (Ron de Graaf) en de Rijksuniversiteit Groningen (Hans Ormel).
Het hebben van ADHD, depressie, angststoornis of een verslaving in de kindertijd of de adolescentie heeft invloed op de cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling. De onderzoekers vonden een duidelijk verband tussen het hebben van deze aandoeningen en een lager huishoudinkomen in de volwassenheid.
Dit verband was gecorrigeerd voor opleidingsniveau. Het verband was sterker in meer ontwikkelde landen. Ook was het verband sterker bij vrouwen.
Het lagere huishoudinkomen kwam door een lager inkomen van de respondent (vaker werkloos; vaker een lager eigen inkomen uit werk) en door een lager inkomen van de partner (vaker geen partner; partner vaker werkloos; partner vaker een lager inkomen uit werk).
Niet alleen vanwege de verminderde inkomsten voor mensen met een vroeg ontstane psychische aandoening, maar ook voor de samenleving als geheel, is preventie en behandeling van deze aandoeningen in de kindertijd en adolescentie van belang.
De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Psychiatry.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:48 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.