Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Jelte Medema The problem state: a cognitive bottleneck in driving

29 augustus 2012

The cognitive architecture ACT-R offers an integrated theory of human cognition which consists of multiple modules (Anderson, 2004). Salvucci and Taatgen (2008) proposed that ACT-R could be extended with threaded cognition, which adds the ability of parallel operations. A bottleneck can arise when multiple tasks need a module concurrently. Research of Borst and Taatgen (2007) shows that there is another potential bottleneck, called the problem state. The problem state is a temporary representation of an intermediate step of a task. The experiment of Borst and Taatgen was centered around a simple driving task. A car on a screen had to be steered by a keyboard. While adhering to given directions, participants had to type in a word. Interference occurs when both tasks require the problem state, i.e. when both tasks are difficult at the same time.
As a follow up study, the experiment of Borst and Taatgen is replicated using a driving simulator, which adds a more realistic setting. The results show that when both tasks are difficult, the performances on the tasks declines. This indicates a problem state bottleneck, confirming the results of Borst and Taatgen. The driving task and the typing task also influenced the actual driving behavior, which contributes to the real world value of this research.

Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:05

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...