Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Jelte Medema The problem state: a cognitive bottleneck in driving

29 augustus 2012

The cognitive architecture ACT-R offers an integrated theory of human cognition which consists of multiple modules (Anderson, 2004). Salvucci and Taatgen (2008) proposed that ACT-R could be extended with threaded cognition, which adds the ability of parallel operations. A bottleneck can arise when multiple tasks need a module concurrently. Research of Borst and Taatgen (2007) shows that there is another potential bottleneck, called the problem state. The problem state is a temporary representation of an intermediate step of a task. The experiment of Borst and Taatgen was centered around a simple driving task. A car on a screen had to be steered by a keyboard. While adhering to given directions, participants had to type in a word. Interference occurs when both tasks require the problem state, i.e. when both tasks are difficult at the same time.
As a follow up study, the experiment of Borst and Taatgen is replicated using a driving simulator, which adds a more realistic setting. The results show that when both tasks are difficult, the performances on the tasks declines. This indicates a problem state bottleneck, confirming the results of Borst and Taatgen. The driving task and the typing task also influenced the actual driving behavior, which contributes to the real world value of this research.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:33

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...