Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Jelte Medema The problem state: a cognitive bottleneck in driving

29 augustus 2012

The cognitive architecture ACT-R offers an integrated theory of human cognition which consists of multiple modules (Anderson, 2004). Salvucci and Taatgen (2008) proposed that ACT-R could be extended with threaded cognition, which adds the ability of parallel operations. A bottleneck can arise when multiple tasks need a module concurrently. Research of Borst and Taatgen (2007) shows that there is another potential bottleneck, called the problem state. The problem state is a temporary representation of an intermediate step of a task. The experiment of Borst and Taatgen was centered around a simple driving task. A car on a screen had to be steered by a keyboard. While adhering to given directions, participants had to type in a word. Interference occurs when both tasks require the problem state, i.e. when both tasks are difficult at the same time.
As a follow up study, the experiment of Borst and Taatgen is replicated using a driving simulator, which adds a more realistic setting. The results show that when both tasks are difficult, the performances on the tasks declines. This indicates a problem state bottleneck, confirming the results of Borst and Taatgen. The driving task and the typing task also influenced the actual driving behavior, which contributes to the real world value of this research.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:33

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...