Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Mechanisms of neointima formation in renal transplant vasculopathy

04 juli 2012

Promotie: mw. M. Boersema, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Mechanisms of neointima formation in renal transplant vasculopathy

Promotor(s): prof.dr. J.L. Hillebrands, prof.dr. G.J. Navis

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in oorzaak littekenvorming in getransplanteerde nier

Niertransplantatie is op dit moment de beste behandelmethode voor patiënten met eindstadium nierfalen. Door betere afweeronderdrukkende middelen, geavanceerde chirurgische technieken en verbeterde zorg voor de patiënt worden getransplanteerde nieren steeds minder vaak afgestoten. Echter, mede als gevolg van deze verbetering, is nu chronische transplantaatdisfunctie (CTD) het grootste probleem geworden.

Een belangrijke oorzaak van CTD is dat zich in veel getransplanteerde nieren na verloop van tijd littekenweefsel vormt. Hierdoor kunnen vernauwing van bloedvaten en zuurstoftekort ontstaan, wat tot functieverlies van de nier leidt.

Miriam Boersema bracht de oorzaak van de vorming van littekenweefsel in kaart. Zowel cellen uit de getransplanteerde nier zelf als cellen uit de bloedcirculatie dragen bij aan de littekenvorming, zo stelt ze vast. De bijdrage van cellen uit de bloedcirculatie is weliswaar laag, maar hun rol bij het ontstaan van littekenweefsel moet wel serieus worden genomen. Ook laat Boersema zien dat de verschijningsvorm van gladde spiercellen (cellen die zich in de wand van bloedvaten bevinden en die betrokken zijn bij de bloeddrukregeling) na transplantatie verandert. Dit is een aanwijzing dat ook gladde spiercellen bijdragen aan de vorming van littekenweefsel.

De toekomstige behandeling van CTD moet zich, zo stelt de promovenda, al dan niet tegelijkertijd, richten op verschillende celtypen in de nier.

Miriam Boersema (Groningen, 1983) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Pathologie en Medische Biologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nierstichting. Inmiddels werkt Boersema als onderzoeker en projectmanager van Netherlands Institute of Regenerative Medicine (NIRM).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws