Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Innovative strategies for stabilization of therapeutic peptides in aqueous formulations

02 juli 2012

Promotie: mw. C. Avanti, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Innovative strategies for stabilization of therapeutic peptides in aqueous formulations

Promotor(s): prof.dr. H.W. Frijlink

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Ontwikkeling tropenbestendig medicijn tegen levensbedreigende bloeding kraamvrouw

In de tropische ontwikkelingslanden sterven jaarlijks ongeveer 150.000 moeders - waarvan 50 % in Afrika onder de Sahara - vlak na de geboorte van hun kind ten gevolge van een onstelpbare bloeding (post-partum hemorrhage, PPH). De beschikbaarheid van een geschikte vloeibare vorm van het medicijn oxytocine zou mogelijk hun dood kunnen voorkomen. Dankzij oxytocine-injecties, die worden toegediend in geval van hevige post-partumbloedingen, is in de Westerse wereld deze doodsoorzaak sterk teruggedrongen.

Het belangrijkste probleem bij vloeibare oxytocine is dat het koel bewaard moet worden. Christina Avanti ging daarom op zoek naar oxytocineformulering die warmtestabiel is. Zij ontwikkelde een formulering gebaseerd op een combinatie van zinkionen en malonaatbuffer, die helaas nog niet voldoet aan de standaardeis van veel farmacopees, zoals stabiliteit van minstens één jaar bij 40 °C of twee jaar bij 30 °C. Haar formuleringen zijn echter wel veelbelovend. Een definitieve conclusie over de geschiktheid van deze formulering kan echter pas worden getrokken na afronding van een real-time stabiliteitsstudie van twee jaar. De resultaten van dit onderzoek zullen in november 2012 beschikbaar komen.

Zolang er nog geen warmtestabiele, goedkope en veilige versie van het geneesmiddel op de markt is, is het belangrijk dat gefinancierd wordt dat: 1. Op plaatsen waar geen koelkast beschikbaar is, het opslaan van de huidige conventionele oxytocineformuleringen bij tropische omgevingsomstandigheden mogelijk is, op voorwaarde dat ze elke zes maanden worden vervangen. Of: 2. Er koelkasten op zonne-energie komen waar die op dit moment niet voorhanden zijn.

Christina Avanti (Indonesië, 1968) deed haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij de afdeling Pharmaceutical Technology and Biopharmacy. Het werd gefinancierd door Top Institute Pharma. Inmiddels is zij teruggekeerd naar de University of Surabaya in haar geboorteland, waar zij een academic and research staff aanstelling heeft.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 17 mei 2018

  Kans op langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan bij natuurlijk overlijden

  Vermissing van een dierbare leidt in ongeveer de helft van de gevallen tot langdurige psychologische klachten bij achterblijvers. De kans op ontstaan van een langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan na een natuurlijk overlijden...

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...