Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Innovative strategies for stabilization of therapeutic peptides in aqueous formulations

02 juli 2012

Promotie: mw. C. Avanti, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Innovative strategies for stabilization of therapeutic peptides in aqueous formulations

Promotor(s): prof.dr. H.W. Frijlink

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Ontwikkeling tropenbestendig medicijn tegen levensbedreigende bloeding kraamvrouw

In de tropische ontwikkelingslanden sterven jaarlijks ongeveer 150.000 moeders - waarvan 50 % in Afrika onder de Sahara - vlak na de geboorte van hun kind ten gevolge van een onstelpbare bloeding (post-partum hemorrhage, PPH). De beschikbaarheid van een geschikte vloeibare vorm van het medicijn oxytocine zou mogelijk hun dood kunnen voorkomen. Dankzij oxytocine-injecties, die worden toegediend in geval van hevige post-partumbloedingen, is in de Westerse wereld deze doodsoorzaak sterk teruggedrongen.

Het belangrijkste probleem bij vloeibare oxytocine is dat het koel bewaard moet worden. Christina Avanti ging daarom op zoek naar oxytocineformulering die warmtestabiel is. Zij ontwikkelde een formulering gebaseerd op een combinatie van zinkionen en malonaatbuffer, die helaas nog niet voldoet aan de standaardeis van veel farmacopees, zoals stabiliteit van minstens één jaar bij 40 °C of twee jaar bij 30 °C. Haar formuleringen zijn echter wel veelbelovend. Een definitieve conclusie over de geschiktheid van deze formulering kan echter pas worden getrokken na afronding van een real-time stabiliteitsstudie van twee jaar. De resultaten van dit onderzoek zullen in november 2012 beschikbaar komen.

Zolang er nog geen warmtestabiele, goedkope en veilige versie van het geneesmiddel op de markt is, is het belangrijk dat gefinancierd wordt dat: 1. Op plaatsen waar geen koelkast beschikbaar is, het opslaan van de huidige conventionele oxytocineformuleringen bij tropische omgevingsomstandigheden mogelijk is, op voorwaarde dat ze elke zes maanden worden vervangen. Of: 2. Er koelkasten op zonne-energie komen waar die op dit moment niet voorhanden zijn.

Christina Avanti (Indonesië, 1968) deed haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij de afdeling Pharmaceutical Technology and Biopharmacy. Het werd gefinancierd door Top Institute Pharma. Inmiddels is zij teruggekeerd naar de University of Surabaya in haar geboorteland, waar zij een academic and research staff aanstelling heeft.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 januari 2019

  NNV-Diversiteitsprijs 2018 voor de Faculty of Science and Engineering

  De eerste editie van de NNV-Diversiteitsprijs is gewonnen door de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. De NNV heeft de prijs in het leven geroepen voor de natuurkunde-instelling die het succesvolst is in het in de praktijk...

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...