Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groningse economen voorspellen medailleklassement Londen: acht keer goud voor Nederland

06 juli 2012

Nederland zal in het medailleklassement van de komende Olympische Spelen in Londen op de elfde plaats eindigen. Dat voorspellen de economen Gerard Kuper en Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen op basis van een econometrisch model. Volgens dat model behaalt de Nederlandse equipe 23 medailles, waarvan acht keer goud, acht keer zilver en zeven keer brons. Kuper en Sterken publiceren hun voorspellingen op 6 juli 2012 in het economenvakblad Economisch Statistische Berichten.

Met voorgangers van het huidige model zijn vergelijkbare voorspellingen gemaakt voor de Winterspelen van 2002, 2006 en 2010, en voor de Zomerspelen in 2004 en 2008. ‘Onze voorspelling voor het medailleklassement van de Spelen in Beijing klopte best aardig’, stelt Kuper. ‘Het model voorspelde bijvoorbeeld correct dat China de Verenigde Staten van de eerste plek van het landenklassement zou verdrijven door meer gouden medailles te veroveren.’

Londen: Nederland op de elfde plaats

De voorspellingen van Kuper en Sterken zijn gebaseerd op economische variabelen zoals het inkomen per hoofd van de bevolking, de bevolkingsomvang, het thuisvoordeel en de WK-uitslagen van de relevante onderdelen. Volgens hen zal de Verenigde State opnieuw de meeste medailles winnen, maar behoudt China zijn eerst plek in het medailleklassement op basis van een hoger aantal gouden plakken. Groot-Brittannië kan vanwege het thuisvoordeel rekenen op vijftien extra medailles, maar dat is niet genoeg om Rusland van de derde plaats te verdringen.

Kuper en Sterkten voorspellen dat Nederland in het medailleklassement in Londen op de elfde plaats eindigt. Volgens Kuper is daarmee niet gezegd dat een top 10-klassering (zoals de ambitie van sportkoepel NOC*NSF luidt) uitgesloten is. ‘We weten uit eerdere schattingen dat de foutmarge van ons model vrij fors is. Per kleur geldt grofweg een range van twee medailles naar boven en twee medailles naar beneden. Toch geeft ons model een goede indicatie. Onze voorspellingen voor het gehele medailleklassement zijn altijd beter gebleken dan die van collega’s die vergelijkbare modellen gebruiken.’

Noot voor de pers

Economisch Statistische Berichten: De winnaars van de Olympische Zomerspelen van Londen (vol. 97, no. 4639/40, 6 July 2012, pp. 452-454)

Archief Economisch Statistische Berichten: De winnaars van Beijing

Contact: Gerard Kuper, tel. 050-363 3756/7018, e-mail: g.h.kuper@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:28

Meer nieuws

 • 17 oktober 2018

  Onderling contact tussen patiënten via social media leidt tot betere relatie met zorgverlener

  Chronisch zieken hebben baat bij online medisch advies van andere patiënten via bijvoorbeeld een Facebookgroep. Onderling contact tussen patiënten via social media heeft namelijk vaak een positief effect op de relatie tussen patiënt en zorgverlener...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...