Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Frank van der Velde - Combining grounding and productivity in cognitive architectures

12 juni 2012

Grounding refers to the fact that the (conceptual) representations of a cognitive system are determined by the way the system interacts with its environment. In this way, the system obtains representations that have a meaning for the system itself. Productivity refers to the ability to process unlimited amounts of (novel) information and to generate arbitrarily many different forms of behaviour, based on a limited amount of already stored information.

The combination of grounding and productivity imposes constraints that require specific architectures for their combined implementation. In human cognition, grounding can be achieved with specific neuronal assembly structures, which can be distributed over different brain areas. These grounded conceptual representations cannot be copied, transported and pasted to form compositional structures. Instead, grounded conceptual representations remain (and have to remain) in situ when they are a part of a compositional structure.

Hence, each representation of a concept used in a compositional structure is always the same grounded representation of that concept. Compositional structures based on in situ grounded representations (neuronal assembly structures) can be temporarily formed by embedding these representations in specific compositional (neural) architectures. Different compositional architectures will be needed for different cognitive processes. They are integrated by the in situ representations they share. I will present examples of these architectures and their interactions.

Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:05
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...