Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Frank van der Velde - Combining grounding and productivity in cognitive architectures

12 juni 2012

Grounding refers to the fact that the (conceptual) representations of a cognitive system are determined by the way the system interacts with its environment. In this way, the system obtains representations that have a meaning for the system itself. Productivity refers to the ability to process unlimited amounts of (novel) information and to generate arbitrarily many different forms of behaviour, based on a limited amount of already stored information.

The combination of grounding and productivity imposes constraints that require specific architectures for their combined implementation. In human cognition, grounding can be achieved with specific neuronal assembly structures, which can be distributed over different brain areas. These grounded conceptual representations cannot be copied, transported and pasted to form compositional structures. Instead, grounded conceptual representations remain (and have to remain) in situ when they are a part of a compositional structure.

Hence, each representation of a concept used in a compositional structure is always the same grounded representation of that concept. Compositional structures based on in situ grounded representations (neuronal assembly structures) can be temporarily formed by embedding these representations in specific compositional (neural) architectures. Different compositional architectures will be needed for different cognitive processes. They are integrated by the in situ representations they share. I will present examples of these architectures and their interactions.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:32
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...