Severe cutaneous adverse drug reactions. Challenges in diagnosis and treatment
Promotie: mw. S.H. Kardaun, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Severe cutaneous adverse drug reactions. Challenges in diagnosis and treatment
Promotor(s): prof.dr. M.F. Jonkman
Faculteit: Medische Wetenschappen
Ernstige huidaandoeningen door bijwerking geneesmiddelen beter te herkennen
Corticosteroïden lijken in tegenstelling tot eerder onderzoek een gunstige rol te kunnen spelen bij de behandeling van Stevens-Johnson syndroom (SJS) en toxisch epidermale necrolyse (TEN). Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Sylvia Kardaun. Corticosteroïden dienen dan wel kortdurend en in een hoge dosis te worden toegediend in een zo vroeg mogelijk stadium van de aandoening.
SJS en TEN zijn ernstige, levensbedreigende geneesmiddelbijwerkingen op de huid, waarbij uitgebreide blaarvorming optreedt en grote delen van de huid en slijmvliezen loslaten. Het onderzoek van Kardaun brengt de afgrenzing van SJS/TEN en een aantal andere ernstige geneesmiddelbijwerkingen zoals acute gegeneraliseerde pustulosis (AGEP) en het hypersensitiviteissyndroom (DRESS), nader in kaart. Hierdoor zijn deze beter te herkennen en te onderscheiden, niet alleen ten opzichte van elkaar, maar ook van een aantal andere ziektebeelden waarop ze soms sterk lijken.
Door nauwkeuriger herkenning van de onderzochte bijwerkingen, kan het verantwoordelijke geneesmiddel sneller herkend en de toediening ervan gestaakt worden. Hierdoor wordt verdere verergering en overbodige behandeling/onderzoek voorkomen en kan de prognose aanzienlijk verbeteren.
Sylvia Kardaun (Heerlen, 1950) studeerde geneeskunde in Groningen en werd in Leiden opgeleid tot dermatoloog. Ze verrichtte haar promotieonderzoek aan de afdeling Dermatologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Kardaun blijft ook na haar promotie werkzaam als arts in het UMCG.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 00:59 |
Meer nieuws
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...