Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Severe cutaneous adverse drug reactions. Challenges in diagnosis and treatment

25 juni 2012

Promotie: mw. S.H. Kardaun, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Severe cutaneous adverse drug reactions. Challenges in diagnosis and treatment

Promotor(s): prof.dr. M.F. Jonkman

Faculteit: Medische Wetenschappen

Ernstige huidaandoeningen door bijwerking geneesmiddelen beter te herkennen

Corticosteroïden lijken in tegenstelling tot eerder onderzoek een gunstige rol te kunnen spelen bij de behandeling van Stevens-Johnson syndroom (SJS) en toxisch epidermale necrolyse (TEN). Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Sylvia Kardaun. Corticosteroïden dienen dan wel kortdurend en in een hoge dosis te worden toegediend in een zo vroeg mogelijk stadium van de aandoening.

SJS en TEN zijn ernstige, levensbedreigende geneesmiddelbijwerkingen op de huid, waarbij uitgebreide blaarvorming optreedt en grote delen van de huid en slijmvliezen loslaten. Het onderzoek van Kardaun brengt de afgrenzing van SJS/TEN en een aantal andere ernstige geneesmiddelbijwerkingen zoals acute gegeneraliseerde pustulosis (AGEP) en het hypersensitiviteissyndroom (DRESS), nader in kaart. Hierdoor zijn deze beter te herkennen en te onderscheiden, niet alleen ten opzichte van elkaar, maar ook van een aantal andere ziektebeelden waarop ze soms sterk lijken.

Door nauwkeuriger herkenning van de onderzochte bijwerkingen, kan het verantwoordelijke geneesmiddel sneller herkend en de toediening ervan gestaakt worden. Hierdoor wordt verdere verergering en overbodige behandeling/onderzoek voorkomen en kan de prognose aanzienlijk verbeteren.

Sylvia Kardaun (Heerlen, 1950) studeerde geneeskunde in Groningen en werd in Leiden opgeleid tot dermatoloog. Ze verrichtte haar promotieonderzoek aan de afdeling Dermatologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Kardaun blijft ook na haar promotie werkzaam als arts in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...