Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Bone turnover and predictors of response in ankylosing spondylitis. Results from the GLAS study

25 juni 2012

Promotie: mw. S. Arends, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Bone turnover and predictors of response in ankylosing spondylitis. Results from the GLAS study

Promotor(s): prof.dr. C.G.M. Kallenberg

Faculteit: Medische Wetenschappen

Biomarker en vragenlijst voorspellen geneesmiddeleffect bij ziekte van Bechterew

Tijdens de eerste drie maanden van het gebruik van anti-TNF behandeling bij de ziekte van Bechterew zijn een biomarker voor botafbraak en verbetering op een vragenlijst goede voorspellers van het aanslaan van het geneesmiddel. Suzanne Arends trok deze conclusie uit gegevens van ongeveer 400 patiënten, die aan een langlopend observatieonderzoek deelnemen. ‘We hopen dat onze bevindingen in een ander onderzoek bevestigd worden, en vervolgens leidraad voor de behandeling van Bechterew gaan vormen,’ aldus Arends.

De ziekte van Bechterew, ook bekend onder de naam ankyloserende spondylitis (AS) is een chronische reumatische aandoening waarbij vooral het bekken en het onderste deel van de wervelkolom zijn aangedaan. De ziekte kenmerkt zich door ontsteking in combinatie met overmatige botvorming én botverlies. Hierdoor treedt tegelijkertijd verstijving en inzakking van de wervelkolom op.

Patiënten met de ziekte van Bechterew kunnen worden behandeld met anti-TNF middelen. Arends bracht in kaart met welke subjectieve (vragenlijsten) en objectieve methoden (biomarkers in het bloed) het effect van de behandeling kan worden geëvalueerd. Afname in sCTX, een biomarker voor botafbraak, en een verbetering in ASDAS (vragenlijst in combinatie met ontstekingswaarden in het bloed) blijken voorspellend te zijn voor een goed behandeleffect. Arends concludeert dan ook dat deze methoden bruikbaar lijken voor de evaluatie van het effect van anti-TNF behandeling, maar ook bij het onderzoek naar (nieuwe) geneesmiddelen.

Suzanne Arends (Leeuwarden, 1985) studeerde biomedische wetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij verrichtte haar onderzoek in het kader van de Groningen Leeuwarden Ankyloserende Spondylitis (GLAS) studie, een samenwerkingsverband tussen de afdelingen Reumatologie en Klinische Immunologie en Laboratoriumgeneeskunde van het UMCG en de afdeling Reumatologie van het Medisch Centrum Leeuwarden. De GLAS studie heeft financiële ondersteuning gekregen van Abbott BV, Pfizer BV en Wyeth Pharmaceuticals BV.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 23 februari 2018

  Kinderen met astma blijken aangepast dna te hebben

  Kinderen met astma blijken epigenetische, chemische veranderingen van hun dna te hebben. Op hun dna zijn nu 14 plekken vastgesteld, die samenhangen met astma. Het bijzondere is dat deze 14 plekken in de eerste 4 jaar van hun leven zijn veranderd. Deze...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...