Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Perinatal motor function loss in human spina bifida aperta

18 juni 2012

Promotie: mw. R.J. Verbeek, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Perinatal motor function loss in human spina bifida aperta

Promotor(s): prof.dr. O.F. Brouwer

Faculteit: Medische Wetenschappen

Bloedingen in het ruggenmerg tijdens geboorte van kinderen met open ruggetje geven extra schade zenuwweefsel

Renate Verbeek bestudeerde de schade die spina bifida aperta bij kinderen veroorzaakt. Zij toont aan dat bloedingen in het ruggenmerg vanuit kwetsbare bloedvaten op en onder het niveau van het sluitingsdefect tijdens het geboorteproces schade veroorzaken aan zenuwweefsel.

Verbeek verrichtte spierecho- en histologisch (weefsel) onderzoek in foetussen en kinderen. De bevindingen ondersteunen de hypothese dat bloedingen in het ruggenmerg tijdens het geboorteproces schade veroorzaken aan zenuwweefsel. Als gevolg daarvan treedt extra spierschade op bovenop de al aanwezige schade veroorzaakt door het sluitingsdefect van de rug zelf. Deze schade resulteert in achteruitgang van de beenspierfunctie na de geboorte en in het eerste levensjaar. Na het eerste levensjaar lijkt de spierschade zich te stabiliseren. Het al voor de geboorte afdekken van de open rug kan het ruggenmerg beter beschermen wat leidt tot meer behoud van beenspierfunctie in vergelijking met kinderen geopereerd na de geboorte. Belangrijk is nu om een zorgvuldige afweging te maken tussen de met opereren voor de geboorte geassocieerde risico’s voor moeder en kind en de mogelijke voordelen voor het kind, alvorens opereren voor de geboorte te beschouwen als standaardbehandeling voor kinderen met een open rug.

Renate Verbeek (Hoogkerk, 1984) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek op de afdeling (kinder)Neurologie van het UMCG in het kader van een MD/PhD-traject van de Junior Scientific Masterclass. Het project vond plaats binnen de Onderzoeksschool BCN.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 07 juni 2018

  Hoge sterfte onder leverpatiëntjes toont belang van levende donatie

  Twintig procent van de patiëntjes jonger dan zes maanden met de zeldzame leverziekte galgangatresie en ernstige leverbeschadiging die tussen 2001 en 2014 op de wachtlijst voor een levertransplantatie stonden, overleed voor een geschikte donorlever beschikbaar...