Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Perinatal motor function loss in human spina bifida aperta

18 juni 2012

Promotie: mw. R.J. Verbeek, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Perinatal motor function loss in human spina bifida aperta

Promotor(s): prof.dr. O.F. Brouwer

Faculteit: Medische Wetenschappen

Bloedingen in het ruggenmerg tijdens geboorte van kinderen met open ruggetje geven extra schade zenuwweefsel

Renate Verbeek bestudeerde de schade die spina bifida aperta bij kinderen veroorzaakt. Zij toont aan dat bloedingen in het ruggenmerg vanuit kwetsbare bloedvaten op en onder het niveau van het sluitingsdefect tijdens het geboorteproces schade veroorzaken aan zenuwweefsel.

Verbeek verrichtte spierecho- en histologisch (weefsel) onderzoek in foetussen en kinderen. De bevindingen ondersteunen de hypothese dat bloedingen in het ruggenmerg tijdens het geboorteproces schade veroorzaken aan zenuwweefsel. Als gevolg daarvan treedt extra spierschade op bovenop de al aanwezige schade veroorzaakt door het sluitingsdefect van de rug zelf. Deze schade resulteert in achteruitgang van de beenspierfunctie na de geboorte en in het eerste levensjaar. Na het eerste levensjaar lijkt de spierschade zich te stabiliseren. Het al voor de geboorte afdekken van de open rug kan het ruggenmerg beter beschermen wat leidt tot meer behoud van beenspierfunctie in vergelijking met kinderen geopereerd na de geboorte. Belangrijk is nu om een zorgvuldige afweging te maken tussen de met opereren voor de geboorte geassocieerde risico’s voor moeder en kind en de mogelijke voordelen voor het kind, alvorens opereren voor de geboorte te beschouwen als standaardbehandeling voor kinderen met een open rug.

Renate Verbeek (Hoogkerk, 1984) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek op de afdeling (kinder)Neurologie van het UMCG in het kader van een MD/PhD-traject van de Junior Scientific Masterclass. Het project vond plaats binnen de Onderzoeksschool BCN.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...