Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Exploring the metabolism of Streptomyces coelicolor using mass spectrometry-based metabolomics

18 juni 2012

Promotie: mw. M.E. Merlo, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Exploring the metabolism of Streptomyces coelicolor using mass spectrometry-based metabolomics

Promotor(s): prof.dr. E. Takano, prof.dr. R. Breitling, prof.dr. L. Dijkhuizen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Verkenning van het metabolisme van Streptomyces coelicolor met op massaspectrometrie gebaseerde metabolomics

Micro-organismen spelen een belangrijke rol in onze levens: ze worden gebruikt in de industriële productie van brood, kaas, wijn, en bier, maar ook van vele waardevolle chemische stoffen zoals medicijnen en biobrandstoffen. Bovendien leven er enorme aantallen bacteriën en schimmels in het menselijke darmstelsel, waar velen van hen helpen om onze gezondheid op peil te houden. Tegelijkertijd zijn micro-organismen natuurlijk ook verantwoordelijk voor wijdverbreide infectieziekten zoals tuberculose.

In haar proefschrift beschrijft Elena Merlo een verkenning van het metabolisme van een heel speciale bacterie, Streptomyces coelicolor. Het is een beroemd lid van een grote familie van bacteriën die antibiotica produceert en die gebruikt wordt om infectieziekten te bestrijden. Met nauwkeurige analytische technieken heeft Merlo gekeken hoe de chemische samenstelling van deze bacteriën (hun zogenaamde metabolomische profiel) verandert als ze blootgesteld worden aan verschillende vormen van metabole stress en verschillende omgevingen.

Voor het eerst toonde zij aan dat zo’n metabolomisch profiel waardevolle inzichten kan bieden over hoe een micro-organisme zijn hele cellulaire systeem kan herordenen om zich aan te kunnen passen aan moeilijke situaties. Omdat we weten dat antibiotica bij voorkeur geproduceerd worden in zulke omstandigheden (bijvoorbeeld om de bacterie te beschermen), kunnen deze resultaten nu gebruikt worden om nieuwe designer-micro-organismen te fabriceren om op een verbeterde manier antibiotica te produceren.

Elena Merlo (Italië, 1983) studeerde industriële biotechnologie aan de universiteit van Pavia, Italië. Haar promotieonderzoek deed zij aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij de afdeling Microbiële fysiologie – waar zij inmiddels postdoc is - onder supervisie van prof.dr. Eriko Takano en prof.dr. Lubbert Dijkhuizen; en bij het Groningen Bioinformatics Center, onder supervisie van prof.dr. Rainer Breitling. Haar onderzoek werd gefinancierd met een beurs van het Ubbo Emmius Fonds.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...