Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Handen in beeld

12 juni 2012

Oratie: mw. prof.dr. C.K. van der Sluis, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Handen in beeld

Leeropdracht: Revalidatiegeneeskunde, i.h.b. arm- en handrevalidatie

Faculteit: Medische Wetenschappen

De oratie van prof.dr. Corry van der Sluis gaat over het in beeld brengen, het letterlijk en figuurlijk zichtbaar maken, van de arm- en handrevalidatie. Handen zijn een zeer belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam. Onze handen gebruiken we voor het uitvoeren van allerlei dagelijkse activiteiten, we hebben onze handen nodig voor werk, hobby’s, relaties, communicatie. Stel dat je een deel van je arm of hand mist of dat er iets mankeert aan jouw handen? In dat geval is vaak arm- en handrevalidatie nodig om de gevolgen van de arm- of handproblematiek op te lossen, te minimaliseren of te compenseren.

Van der Sluis zal in haar oratie twee onderdelen van de arm- en handrevalidatie belichten: armprothesiologie en handartrose. De komende jaren zal haar onderzoek zich specifiek richten op deze onderdelen.

Armprothesiologie

Het leren aansturen van een armprothese is voor mensen met een armamputatie of voor degenen die met een korte arm worden geboren, niet eenvoudig. Tot nu toe is nauwelijks wetenschappelijk onderzocht hoe deze patiënten het beste getraind kunnen worden. Verschillende vragen spelen daar bij een rol: welke taken moeten worden aangeboden in de training? Welke feedback is nodig? Is er plek voor behandelingen als motor imagery of spiegeltherapie in de training van patiënten die een armprothese willen gaan gebruiken? Welke effecten heeft het oefenen van de gezonde arm en welke mogelijkheden biedt virtual reality voor deze patiënten?

Handartrose

Gezond ouder worden, healthy ageing, is een uitdaging voor de toekomst. Ouderdomsaandoeningen, zoals artrose van de handen, kunnen veel invloed hebben op de kwaliteit van leven. Patiënten met handartrose worden op diverse manieren gerevalideerd, maar de effectiviteit van de meeste behandelingen is onbekend. Ook werken met handartrose zal aandacht krijgen in het onderzoek: waarom werkt de ene persoon met handartrose gewoon door en lukt dit een ander niet?

Arm- en handrevalidatie zal de komende jaren niet alleen in beeld gebracht worden door onderzoek, maar ook door innovaties, zoals eHealth, in de patiëntenzorg te implementeren en door onderwijs te geven aan studenten, artsen in opleiding en medisch specialisten. Dat onderwijs zal vooral worden verzorgd door het HandPolsCentrum van het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 23 februari 2018

  Kinderen met astma blijken aangepast dna te hebben

  Kinderen met astma blijken epigenetische, chemische veranderingen van hun dna te hebben. Op hun dna zijn nu 14 plekken vastgesteld, die samenhangen met astma. Het bijzondere is dat deze 14 plekken in de eerste 4 jaar van hun leven zijn veranderd. Deze...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...