Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Handen in beeld

12 juni 2012

Oratie: mw. prof.dr. C.K. van der Sluis, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Handen in beeld

Leeropdracht: Revalidatiegeneeskunde, i.h.b. arm- en handrevalidatie

Faculteit: Medische Wetenschappen

De oratie van prof.dr. Corry van der Sluis gaat over het in beeld brengen, het letterlijk en figuurlijk zichtbaar maken, van de arm- en handrevalidatie. Handen zijn een zeer belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam. Onze handen gebruiken we voor het uitvoeren van allerlei dagelijkse activiteiten, we hebben onze handen nodig voor werk, hobby’s, relaties, communicatie. Stel dat je een deel van je arm of hand mist of dat er iets mankeert aan jouw handen? In dat geval is vaak arm- en handrevalidatie nodig om de gevolgen van de arm- of handproblematiek op te lossen, te minimaliseren of te compenseren.

Van der Sluis zal in haar oratie twee onderdelen van de arm- en handrevalidatie belichten: armprothesiologie en handartrose. De komende jaren zal haar onderzoek zich specifiek richten op deze onderdelen.

Armprothesiologie

Het leren aansturen van een armprothese is voor mensen met een armamputatie of voor degenen die met een korte arm worden geboren, niet eenvoudig. Tot nu toe is nauwelijks wetenschappelijk onderzocht hoe deze patiënten het beste getraind kunnen worden. Verschillende vragen spelen daar bij een rol: welke taken moeten worden aangeboden in de training? Welke feedback is nodig? Is er plek voor behandelingen als motor imagery of spiegeltherapie in de training van patiënten die een armprothese willen gaan gebruiken? Welke effecten heeft het oefenen van de gezonde arm en welke mogelijkheden biedt virtual reality voor deze patiënten?

Handartrose

Gezond ouder worden, healthy ageing, is een uitdaging voor de toekomst. Ouderdomsaandoeningen, zoals artrose van de handen, kunnen veel invloed hebben op de kwaliteit van leven. Patiënten met handartrose worden op diverse manieren gerevalideerd, maar de effectiviteit van de meeste behandelingen is onbekend. Ook werken met handartrose zal aandacht krijgen in het onderzoek: waarom werkt de ene persoon met handartrose gewoon door en lukt dit een ander niet?

Arm- en handrevalidatie zal de komende jaren niet alleen in beeld gebracht worden door onderzoek, maar ook door innovaties, zoals eHealth, in de patiëntenzorg te implementeren en door onderwijs te geven aan studenten, artsen in opleiding en medisch specialisten. Dat onderwijs zal vooral worden verzorgd door het HandPolsCentrum van het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...