Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Handen in beeld

12 juni 2012

Oratie: mw. prof.dr. C.K. van der Sluis, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Handen in beeld

Leeropdracht: Revalidatiegeneeskunde, i.h.b. arm- en handrevalidatie

Faculteit: Medische Wetenschappen

De oratie van prof.dr. Corry van der Sluis gaat over het in beeld brengen, het letterlijk en figuurlijk zichtbaar maken, van de arm- en handrevalidatie. Handen zijn een zeer belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam. Onze handen gebruiken we voor het uitvoeren van allerlei dagelijkse activiteiten, we hebben onze handen nodig voor werk, hobby’s, relaties, communicatie. Stel dat je een deel van je arm of hand mist of dat er iets mankeert aan jouw handen? In dat geval is vaak arm- en handrevalidatie nodig om de gevolgen van de arm- of handproblematiek op te lossen, te minimaliseren of te compenseren.

Van der Sluis zal in haar oratie twee onderdelen van de arm- en handrevalidatie belichten: armprothesiologie en handartrose. De komende jaren zal haar onderzoek zich specifiek richten op deze onderdelen.

Armprothesiologie

Het leren aansturen van een armprothese is voor mensen met een armamputatie of voor degenen die met een korte arm worden geboren, niet eenvoudig. Tot nu toe is nauwelijks wetenschappelijk onderzocht hoe deze patiënten het beste getraind kunnen worden. Verschillende vragen spelen daar bij een rol: welke taken moeten worden aangeboden in de training? Welke feedback is nodig? Is er plek voor behandelingen als motor imagery of spiegeltherapie in de training van patiënten die een armprothese willen gaan gebruiken? Welke effecten heeft het oefenen van de gezonde arm en welke mogelijkheden biedt virtual reality voor deze patiënten?

Handartrose

Gezond ouder worden, healthy ageing, is een uitdaging voor de toekomst. Ouderdomsaandoeningen, zoals artrose van de handen, kunnen veel invloed hebben op de kwaliteit van leven. Patiënten met handartrose worden op diverse manieren gerevalideerd, maar de effectiviteit van de meeste behandelingen is onbekend. Ook werken met handartrose zal aandacht krijgen in het onderzoek: waarom werkt de ene persoon met handartrose gewoon door en lukt dit een ander niet?

Arm- en handrevalidatie zal de komende jaren niet alleen in beeld gebracht worden door onderzoek, maar ook door innovaties, zoals eHealth, in de patiëntenzorg te implementeren en door onderwijs te geven aan studenten, artsen in opleiding en medisch specialisten. Dat onderwijs zal vooral worden verzorgd door het HandPolsCentrum van het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.